Знаете ли, че човешкият организъм има цял репертоар от реакции на стреса

Знаете ли, че човешкият организъм има цял репертоар от реакции на стреса

2 февруари 2023

Защо реакцията „бий се или бягай“ изглежда като тежък еволюционен багаж

 

Инстинктът за оцеляване „бий се или бягай“ е налице при всички животински видове. Много животни и хора са оцелявали благодарение на него и именно поради тази причина природата го е съхранила. Ние трябва да сме щастливи, че е вграден в нашето ДНК.

 

И все пак юмручната схватка и бягството съвсем не са добри стратегии за справяне в ситуациите, с които съвременният човек се сблъсква всеки ден. Как реакцията „бий се или бягай“ ще ви помогне да се справите с неволите на делничния трафик или с угрозата да бъдете уволнени? Какво би се случило, ако при всеки проблем с децата или партньора си бягате? Ще постигнете ли нещо, ако използвате юмруци, когато сте притиснати от просрочие по кредита, или ако изчезвате при всеки конфликт в офиса.

 

От тази гледна точка стрес реакцията е един инстинкт, който трябва да потискате – освен в случаите на чисто физическа заплаха, като например бягство от горяща сграда или спасяване на давещо се дете. При всички останали предизвикателства, пред които сте изправени, стрес реакцията е просто загуба на енергия, която пречи на успешното справяне с проблема.

 

Това е теорията за несъответствието на стрес реакцията – физиологичната реакция на стрес е един механизъм за оцеляване, който е работил за нашите предци, но не и за нас, защото в съвременния свят той няма почти никаква адаптивна функция и дори ни уврежда.

 

 

В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ ОТКЪС ОТ КНИГАТА "СТРЕСЪТ - ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ" ОТ КЕЛИ МАКГОНИГЪЛ

 

 

Тази теория се основава на идеята, че има само един вид стресов отговор. Както обяснява неврологът от Станфорд Робърт Саполски в документалния филм „Стресът: Портрет на един убиец“ (ама че заглавие!): „Стрес реакцията се задейства, когато ви преследва лъв; но се задейства и когато си мислите за данъци“. Ако приемем, че реакцията на организма към стреса винаги е „борба или бягство“, то тогава тя започва да прилича на тежък еволюционен багаж.

 

И така, какво не е наред в тази гледна точка? Нека да изясним: реакция на стрес, която поддържа само две стратегии за оцеляване – да раздаваш юмруци или да бягаш като ужилен – наистина не съответства на съвременния живот. Но пълната картина на човешкия отговор на стреса се оказва много по-сложна. Бягството и битката не са единствените стратегии, които тялото ви поддържа.

 

Както и самият човек, този отговор на организма е еволюирал, за да се приспособи по-добре към света, в който живеем сега. Той може да активира множество биологични системи, всяка от които подкрепя различна стратегия за справяне. Така че стрес реакцията ще ви помогне не само да се измъкнете от горяща сграда, но и да се справите с житейските си проблеми, да получите социална подкрепа и да се учите от опита си.

 

 

Въпреки убеждението на болшинството хора, не съществува една-единствена физиологична реакция, която да се задейства от всички стресови ситуации. Специфичните сърдечносъдови промени, съотношението на отделяните хормони и други аспекти на реакцията на стрес могат да варират в широки граници. Което от своя страна може да доведе до много различни психологически и социални реакции, включително и по-изразено алтруистично поведение.

 

Съществуват няколко типични реакции на стрес, всяка от които има различен биологичен профил, мотивиращ различни стратегии за взаимодействие със стреса. Например реакцията на предизвикателство повишава самочувствието, мотивира за действие и помага да се използва придобитият опит; реакцията „грижа и подкрепа“ пък стимулира смелостта, поражда желание да се погрижиш за другите и укрепва социалните взаимоотношения.

 

Заедно с познатата реакция „бий се или бягай“ те съставляват вашия репертоар от реакции на стрес.

 

За да разберем как стресът може да предизвика тези толкова различни състояния, ще се запознаем по-отблизо с биологията на стреса.

 

 

1. СТРЕСЪТ ДАВА ЕНЕРГИЯ, КОЯТО ВИ ПОМАГА ДА ПОСРЕЩНЕТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО

 

Стресът ви дава енергия

 

Стресът активира симпатиковата нервна система. За да ви направи по-бдителни и готови за действие, тази система кара цялото ви тяло да мобилизира своите енергийни ресурси. Черният дроб изхвърля в кръвта мазнини и захар, служещи за гориво. Дишането става по-дълбоко, за да може до сърцето да достигне повече кислород. Сърдечният ритъм се ускорява, за да се доставят по-бързо кислород, мазнини и захар до мускулите и мозъка. А хормоните на стреса, като адреналин и кортизол, помагат на мускулите и мозъка да оползотворят по-ефективно тази енергия. Така организмът ви се подготвя да посрещне и преодолее озовалите се пред вас предизвикателства.

 

Именно тази част от стрес реакцията може да доведе до необикновени физически способности. В новините има безброй съобщения за т.нар. неудържима сила, която човек придобива в стресови ситуации. Такава е например историята на две тийнейджърки от щата Орегон, които вдигнали еднотонен трактор, под който бил затиснат баща им. „Не знам как го повдигнахме, тракторът беше толкова тежък! – казва едно от момичетата пред журналисти. – Просто го направихме.“

 

Много хора преживяват нещо подобно, когато са под силен стрес – самите те не могат да си обяснят как са се сдобили с необикновена сила и смелост. Но когато залогът е голям, тялото мобилизира цялата си енергия и воля, за да се направи необходимото.

 

Енергията, която получавате от стреса, не само помага на тялото ви да действа, но и стимулира мозъка ви. Адреналинът събужда сетивата. Зениците се разширяват, за да пропускат повече светлина, а слухът се изостря. Мозъкът започва да обработва по-бързо възприеманата информация, като в същото време умът спира да се лута и да превърта ненужни мисли и елиминира маловажните задачи. На практика стресът ви поставя в едно състояние на концентрирано внимание, което ви дава достъп до повече информация за заобикалящата ви среда.

 

Химическият коктейл от ендорфини, адреналин, тестостерон и допамин ви кара да усещате по-силна мотивация, зарежда ви с увереност в собствените сили. Именно това е една от причините някои хора да се наслаждават на стреса – защото той им носи известен прилив на енергия и приятна възбуда. Някои учени наричат тази страна на стреса „трепет и възторг“. Подобно състояние се наблюдава например при парашутистите и при влюбените. Вълнението, което човек изпитва, докато наблюдава оспорвано състезание с непредвидим резултат или когато бърза да завърши в срок важна задача, е също проявление на тази страна на стреса.

 

Тези биологични промени са най-силно изразени, когато става въпрос буквално за оцеляване – в такъв момент се проявява класическата реакция „бий се или бягай“. Но когато стресовата ситуация не е толкова застрашителна, мозъкът и тялото превключват в друг режим: реакция на предизвикателство. Тя също ви помага да действате в сложна ситуация – получавате прилив на енергия, сърдечният ви ритъм се повишава, адреналинът се покачва, мускулите и мозъкът получават повече гориво, а в кръвта се отделя по-голямо количество от „хормоните на доброто настроение“. Но тя се различава от реакцията „бий се или бягай“ по няколко съществени пункта:

 

  • чувствате се съсредоточени, но не изпитвате страх;
  • съотношението на хормоните на стреса е по-различно, включително по-високо ниво на ДХЕА, което води до по-бързо възстановяване след стресовата ситуация и спомага за по-доброто усвояване на полезния опит от преживяното.

 

Хората, които често се намират в състоянието „поток“ – изключително приятно състояние, при което сте напълно погълнати от това, което правите, – показват ясни признаци на реакцията на предизвикателство. Художници, спортисти, хирурзи, геймъри и музиканти – всички тези хора изпитват именно този вид стрес, когато са отдадени на своето занимание или талант. Противно на всеобщото мнение, най-добрите представители на тези творчески и професионални сфери не остават хладнокръвни и спокойни, когато са под напрежение – по-скоро имат силна реакция на предизвикателство. И точно тя им дава достъп до техните умствени и физически ресурси, осигурява им увереност и по-добра концентрация, и в края на краищата ги води към върхови постижения.

 

 

2. СТРЕСЪТ ВИ ПРАВИ ДРУЖЕЛЮБНИ И НАСЪРЧАВА ОБЩУВАНЕТО

 

Стресът насърчава общуването

 

Освен че ви зарежда с енергия, стрес реакцията в много ситуации ви мотивира да установявате връзка с други хора. Тази страна на стреса се задвижва предимно от хормона окситоцин. Окситоцинът получи широка популярност като „молекулата на любовта“ и „хормонът на прегръдката“, защото той се освобождава от хипофизната жлеза, когато прегръщате или докосвате някого. Но в действителност той е много сложен неврохормон, който осигурява фината настройка на социалните инстинкти в мозъка ви. Основната му функция е да изгражда и укрепва дълбоките емоционални връзки, включително между деца и родители и между интимните партньори, поради което се освобождава по време на прегръдки, секс и кърмене.

 

 

В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ ОТКЪС ОТ КНИГАТА "СТРЕСЪТ - ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ" ОТ КЕЛИ МАКГОНИГЪЛ

 

 

Повишеното ниво на окситоцин усилва желанието за общуване – независимо дали ви подтиква да докоснете някого, да му изпратите текстово съобщение, или да го поканите на чаша бира. Освен това помага на мозъка да разбира по-добре какво мислят и чувстват другите хора. Засилва емпатията и интуицията ви. Когато нивата на този хормон са високи, е по-вероятно да се доверите и да помогнете на хората, които не са ви безразлични. И тъй като прави мозъчните центрове на възнаграждението по-чувствителни към социалните контакти, ви кара да се чувствате доволни и удовлетворени, когато се грижите за другите или им доставяте радост.

 

Функциите на окситоцина обаче не се простират единствено в сферата на общуването. Той е и хормон на смелостта. Окситоцинът потиска реакцията на страх в мозъка ви, като съответно снижава чувството на тревожност и безпокойство. С други думи, освен че ви подтиква да прегърнете някого, ви прави смели.

 

Добър хормон, нали? Някои хора дори предлагат да го вдишваме, за да станем по-добри версии на самите себе си (всъщност инхалатори с окситоцин се продават онлайн). Но окситоцинът е също толкова важна част от стрес реакцията, колкото и адреналинът, който кара сърцето ви да бие учестено. По време на стрес хипофизната жлеза освобождава окситоцин, за да стимулира общуването. Което означава, че стресът може да ви помогне да бъдете тази „по-добра“ версия на себе си.

 

Когато се освобождава окситоцин като част от стрес реакцията, този хормон ви насърчава да потърсите подкрепа, прави ви по-отзивчиви към другите и по този начин укрепва важните за вас взаимоотношения. Учените наричат това реакция „грижа и подкрепа“. За разлика от реакцията „бий се или бягай“, чиято цел е да осигури собственото ви оцеляване, тя ви мотивира да защитите хората и общностите, на които държите. И – което е много важно – ви вдъхва смелост да го направите.

Когато повече от всичко жадувате да поговорите с приятел или любим човек, това е стрес реакцията, която ви насърчава да потърсите подкрепа. Когато се случи нещо лошо и първата ви мисъл е за децата ви, за домашните любимци, за семейството или приятелите, това е стрес реакцията, която ви подтиква да защитите „племето“ си. Когато някой извърши нещо несправедливо и вие искате да защитите своя отбор, своята компания или общност, това е част от просоциалната стрес реакция.

 

От окситоцина има още една изненадваща полза: този така наречен хормон на любовта всъщност влияе положително на здравето на сърдечносъдовата система.

 

Сърцето има специални рецептори за окситоцина, което помага за възстановяването и регенерирането на сърдечните клетки при различни микроувреждания. Така че, когато стрес реакцията включва отделяне на окситоцин, стресът може буквално да укрепи сърцето ви. А това няма нищо общо с посланието, което обикновено чуваме – че стресът ще ни докара инфаркт! Да, при силен стрес има случаи на инфаркт, който обикновено се предизвиква от мощен прилив на адреналин, но далеч не всяка стрес реакция уврежда сърцето.

 

 

3. СТРЕСЪТ ВИ ПОМАГА ДА УЧИТЕ И ДА СЕ РАЗВИВАТЕ

 

Стресът ви помага да се развивате

 

Последният етап на всяка стрес реакция е възстановяването, когато тялото и мозъкът се връщат към обичайното си спокойно състояние. Тогава организмът разчита на своята „аптечка“ от хормони на стреса. Например кортизолът и окситоцинът се борят с възпалителните процеси и възстановяват баланса на вегетативната нервна система. Други хормони увеличават невропластичността, така че мозъкът да може да извлече полезните уроци от стресовите преживявания.

 

Много е вероятно да сте си мислили за хормоните на стреса като за нещо, от което трябва да се възстановите. Но в действителност е точно обратното. Тези хормони са вградени в стрес реакцията, защото ви помагат да се възстановите физически и психически. Хората, които отделят по-високи нива на тези хормони по време на стресово преживяване, са склонни да се възстановят по-бързо и с по-малко последствия.

 

По време на възстановителния процес човек често изпитва силни емоции. Той може да се окаже твърде превъзбуден или разстроен, за да се успокои веднага. Възможно е да изпитва страх, шок, гняв, вина или тъга, или пък чувствата му да са в другия край на емоционалния спектър, където са облекчението, радостта и благодарността. Всички тези емоции често съществуват едновременно в периода на възстановяване и са част от начина, по който мозъкът обработва преживяното.

 

Те ви подтикват да осмислите случилото се и да извлечете поуки, които да ви помогнат да се справите с бъдещ стрес, но и правят преживяването по-запомнящо се. Неврохимията на тези емоции прави мозъка по-пластичен (терминът „пластичен“ се използва, за да се опише способността на мозъка да се пренастройва въз основа на опита). По този начин емоциите, които съпътстват стреса, ви помагат да се учите и израствате, а също и да намирате смисъл в случващото се.

 

Всичко това е част от начина, по който всеки преживян стрес учи мозъка и тялото как да се справят с него в бъдеще. Стресовото събитие оставя отпечатък в мозъка ви, който ви подготвя за следващия подобен сблъсък. Този процес не се задейства при всяка дребна неприятност, но когато преминете през сериозно предизвикателство, тялото и мозъкът се учат от него. Психолозите наричат това стресова инокулация, т.е. нещо като ваксина срещу стрес за мозъка.

 

Ето защо подлагането на реален стрес е ключов метод за обучение на астронавти, спасители, елитни спортисти и други, които трябва да се справят в силно стресова среда.

 

След като осъзнаете, че всяко стресово преживяване, през което преминавате, подобрява способността ви да се справяте и занапред, ще ви бъде по-лесно да се изправите пред нови предизвикателства. Всъщност изследванията сочат, че приемането и осмислянето на тази идея може да промени физиологичната ви реакция на стреса.

 

 

Откъс от книгата СТРЕСЪТ – ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ на д-р Кели Макгонигъл, издателство Гнездото

 

 

Ако фразите "Нямам воля" и "Стресът ме убива" тровят живота ви, книгите на д-р Кели Макгонигъл са за вас! Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

 

 


 

 


Когато става въпрос за правилно и грешно, повечето от нас не се стремят към морално съвършенство. Ние просто искаме да се почувстваме достатъчно добри – а това сякаш ни дава зелена светлина да правим каквото поискаме.

прочети още

Необузданият страх може не само да ви разболее. Той може да ви накара непрекъснато да търсите медицинска помощ и съответно да получите твърде много и ненужни лекарства и терапии.

прочети още

Необузданото използване на фармакотерапията в цял свят доведе не само до превръщането на лечението в бизнес, който няма нищо общо с понятието „здраве“, но и до развитието на множество усложнения...

прочети още

По принцип няма нищо лошо да изразяваш загриженост за проблемите на планетата. Но не е в реда на нещата да надценяваш собствената си компетентност по тези въпроси, когато дори не можеш да се насилиш да станеш от леглото.

прочети още

Надписът „не съдържа глутен“ е станал толкова привлекателен, че напоследък започнаха да го слагат върху опаковките на продукти, които поначало никога не са съдържали глутен. Безглутенов ориз, безглутенова царевица, даже безглутенова вода.

прочети още

Над седемдесет романа, милиарди продадени книги, милиони хора по целия свят, влюбени в нейните заплетени мистерии, и живот, по-интересен от приключенски филм…

прочети още

Малко са нещата, които можем да си представим, изпушим или инжектираме, предизвикващи по-силно пристрастяване от информационните технологии. Нашите модерни, високотехнологични устройства ни държат в плен и ни карат...

прочети още

Това се случило в една тропическа страна. Младо момиче се омъжило, но много скоро след сватбата отишло при майка си и се оплакало: – Нещо не вървят нещата с моя мъж.

прочети още

Кога и къде трябва да спрем? Ако една нищожно малка групичка хора прецени, макар и хипотетично, че едни или други думи съдържат обиден оттенък, какво следва тогава? До безкрайност ли ще продължим да забраняваме думи?

прочети още

Всеки от нас притежава огромна сила. Сила, която може да промени света. Просто трябва да го пожелаем и да вложим сърце и душа. Дали ще служим на Доброто или на Злото, зависи само от нас...

прочети още

Живял някога един тъжен и нещастен цар. Той имал слуга, който бил пълна негова противоположност – винаги бил весел, жизнерадостен и доволен от живота. Всяка сутрин, когато носел закуската в покоите на своя господар...

прочети още

Когато съм се родил, Господ е дал в ръцете на моя ангел хранител златна чаша с две дръжки и му казал: „Дръж здраво тази чаша! Течността в нея е неговият живот и сега е пълна догоре. Когато и последната капка изтече...

прочети още

В Гърция има един остров, където хората доживяват до столетна възраст, работят и продължават да се радват на живота. И това не е единственото чудо, случващо се на остров Икария.

прочети още

Родителите станаха силно чувствителни към краткосрочното емоционално страдание на децата си и в същото време страхът, че може да им навредят, нарасна болезнено и стана вреден. Вероятно ще възразите...

прочети още

Много хора имат проблеми със стомаха поради стрес. И наистина, точно стресовите ситуации, активирайки парасимпатиковата нервна система, предизвикват промени в лигавицата на стомаха, които се наричат „гастрит“ и...

прочети още

За мнозина изразът „под стрес съм“ е станал своеобразен отличителен знак, повод за гордост. Ние парадираме със своя стрес като доказателство, че сме ангажирани, ефективни и ценни за обществото.

прочети още

Оказва се, че самотата може да бъде по-вредна за здравето ви от цигарите, а принадлежността към общност, която ви подкрепя, може да увеличи продължителността на живота ви. Не вярвате ли?

прочети още

Всеки, който е имал по-продължителна връзка, знае, че дреболии като оставянето на пастата за зъби отворена или сърбането на кафето сутрин могат да ни вкарат в омагьосания кръг на погрешни проекции и негативни заключения.

прочети още

Здравите жени не искат момчета. Те искат мъже. Те се нуждаят от партньор, с когото да се състезават, с когото да влизат в двубой. Ако са силни, те искат някой по-силен. Ако са умни, искат някой по-умен.

прочети още

Всяка среща, всяко преживяване е единствено по рода си съкровище, което никога няма да се повтори по същия начин. И ако го оставим да ни се изплъзне, без да му се насладим, възможността ще е изгубена завинаги. За това разказва стара тибетска легенда…

прочети още

Две жени седят в открито кафене и отпиват горещо кафе. Кара изглежда посърнала. А Лиса e толкова жизнена. Хронологически двете са на една и съща възраст. Но биологически Кара е с десетилетия по-възрастна. Каква е тайната?

прочети още

Те не са супергерои, но са успели да останат на този свят много повече време, отколкото предполага средната продължителност на живота.

прочети още

Глутенът е протеин, а не въглехидрат. Твърдението, че глутенът е въглехидрат, е доста популярно, но напълно погрешно. Не, не е. Това е протеин, който...

прочети още

Само с една приемаща, открита и широкоскроена нагласа можем леко да се отдалечим от мислите и емоциите си, да ги „пуснем“ и да се откачим от миналите преживявания...

прочети още

Как градим живота си? Дали изборите, които правим днес, не определят мястото, на което ще се намираме утре?

прочети още

Един човек живеел в красива къща със спретнат, подреден двор. Имал разкошна цветна градина и няколко ябълкови дървета, за които се грижел с радост. Той бил позитивен и винаги усмихнат...

прочети още

Много от вас вероятно си мислят, че пиенето на сокове всъщност не звучи толкова зле. Една от причините е, че плодовите сокове имат фантастичен вкус, течност...

прочети още

Всеки се бори по някакъв начин с изкушенията и пристрастеностите си, но това не са индивидуални слабости и несъвършенства – те са характерни за всеки ..

прочети още

Когато бях студентка по медицина, се грижех за едно момченце на име Джо, което страдаше от рак в четвърти стадий. Джо никога не беше виждал баща си и посредата на агресивната химиотерапия...

прочети още

В един топъл пролетен ден от небето се изсипал внезапен дъжд. Силен дъжд, който бързо прогонил хората от улиците. Но двама души все още стояли под дъжда...

прочети още

Приятно ми е да ви се представя, аз съм Иван и съм просто един бездомник, който живее на улицата и се храни от подаянията ви. Сам съм. Нямам родители,..

прочети още

Всеки от нас е чувал и разказвал с удивление за невероятен случай, в който някой се е излекувал от рак и после е живял двайсет години в чудесно здраве...

прочети още

Имало някога един цар. Всичко си имал и живеел спокойно и щастливо. Но един ден върху царството му се струпали много беди. Настъпила страшна суша, коя..

прочети още

Артериалната хипертония – високо кръвно налягане – създава много неблагоприятни условия за храненето на клетките. Организмът знае това и всячески...

прочети още

Предлагаме ви няколко мисли от великолепната книга на д-р Джордан Питърсън „12 ПРАВИЛА ЗА ЖИВОТА: ПРОТИВООТРОВА СРЕЩУ ХАОСА“ , която слага пръст в раните...

прочети още

Никой не е роден жесток, с идеята да върши зло. Но заради определени обстоятелства сега той не ме харесва и ме е ударил. Може би моето поведение или отношение, или дори изражението...

прочети още

Веднъж при един мъдрец дошла млада, красива девойка, разстроена и със сълзи на очи. – Не мога повече, Учителю... – проплакала тя. – Много съм разочарована...

прочети още