Защо някои хора на 60 изглеждат и се чувстват като на 40, а други на 40 изглеждат и се чувстват като старци

Защо някои хора на 60 изглеждат и се чувстват като на 40, а други на 40 изглеждат и се чувстват като старци

23 януари 2023

 

Защо остаряваме различно? Защо някои от нас запазват остротата на ума и енергията си на доста по-късен етап, а други, много по-млади, са болни, изтощени и с обременено съзнание?

 

Ето как изглежда тази разлика…

 

Студена съботна утрин в Сан Франциско. Две жени седят в открито кафене и отпиват горещо кафе. За двете приятелки Кара и Лиса това е времето, което прекарват далеч от дома, семейството, работата и списъка със задачи.

 

Кара разказва колко е уморена. Колко уморена е винаги. На всичкото отгоре хваща всяка настинка или вирус, който се завърта в офиса, като всичко това неизбежно преминава в ужасно възпаление на синусите. Бившият ѝ съпруг постоянно „забравя“ кога е негов ред да вземе децата. А сприхавият ѝ шеф в инвестиционната фирма има навика да я мъмри пред подчинените ѝ.

 

Понякога, когато си легне вечер, сърцето ѝ препуска толкова силно, сякаш ще изскочи от гърдите. Това усещане трае само няколко секунди, но Кара остава будна и разтревожена дълго след като то премине. „Може би е от напрежението“, казва си тя. „Прекалено млада съм, за да имам проблеми със сърцето. Нали?“

 

– Не е честно – въздиша Кара пред Лиса. – На една и съща възраст сме, а изглеждам по-стара от теб.

 

И е права. На утринната светлина Кара изглежда посърнала. Със сковано движение тя посяга към чашата с кафе, сякаш изпитва болка във врата и раменете.

 

 

В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ ОТКЪС ОТ "ЕФЕКТЪТ НА ТЕЛОМЕРИТЕ" НА Д-Р ЕЛИЗАБЕТ БЛЕКБЪРН И Д-Р ЕЛИСА ЕПЪЛ, издателство Гнездото

 

 

А Лиса изглежда толкова жизнена. Очите ѝ светят, кожата ѝ е свежа и тя сякаш има предостатъчно сили за ежедневните си задължения. И се чувства точно така! Всъщност Лиса изобщо не се замисля за възрастта си, освен когато изпитва благодарност, че вече се чувства по-мъдра отколкото преди.

 

Ако видите двете приятелки една до друга, наистина ще решите, че Лиса е по-младата. А ако можехте да надникнете и вътре в тях, щяхте да установите, че в някои отношения тази разлика е още по-голяма, отколкото изглежда на пръв поглед.

 

Хронологически двете са на една и съща възраст. Но биологически Кара е с десетилетия по-възрастна.

 

Дали зад чудесната физическа форма на Лиса не се крие някаква тайна? Скъпи кремове за лице. Лазерни процедури в кабинета на дерматолога. Качествени гени. Или живот, лишен от трудностите, които години наред измъчват приятелката ѝ.

Нищо подобно. В живота на Лиса има достатъчно стрес. Преди две години тя изгуби съпруга си в катастрофа и сега е самотна майка, също като Кара. Парите все не стигат, а прохождащата IT компания, за която работи, постоянно е „пред фалит“.

 

Какво става? Защо двете жени остаряват толкова различно?

 

Отговорът е съвсем прост и се крие в това, което се случва в клетките на всяка от тези жени.

 

Клетките на Кара остаряват преждевременно. Тя изглежда по-възрастна, отколкото е в действителност, и се е устремила с пълна скорост към болестите на старостта. За сметка на това клетките на Лиса се обновяват. Тя по-дълго е съхранила и ще съхрани младостта си.

 

Лиса и Кара могат да доживеят до сто години, но всяка от тях ще има коренно различно качество на живот през втората половина от жизнения си път.

 

На петдесет години Кара би трябвало да е в отлично здраве. Но на тази ранна възраст тя започва да навлиза в болестния период. Или казано направо: тя остарява.

 

Болестният период са годините, белязани от болестите на стареенето: сърдечносъдова болест, артрит, влошена имунна система, диабет, рак, болести на белите дробове и др. С напредване на възрастта кожата и косата също търпят изменения. Нещо по-лошо, обикновено не се приключва с една-единствена болест на стареенето. Според едно явление, носещо мрачното име мултизаболеваемост, тези проблеми имат склонността да идват накуп. Така че Кара има не просто изтощена имунна система, но също и болки в ставите и ранни признаци на заболяване на сърцето.

 

При някои хора болестите на стареенето водят до ускоряване на фаталния край. При други животът продължава, но в него има по-малко радост, по-малко енергия. Годините все повече са белязани от неразположение, умора и дискомфорт.

 

Лиса е друга история.
На петдесет години тя все още се радва на отлично здраве. И въпреки че също остарява, тя дълго време се наслаждава на оптимално здраве. Чак когато прехвърли осемдесетте – началото на „старческата възраст“, както я наричат геронтолозите, – за нея ще стане значително по-трудно да води познатия начин на живот.

 

Как е възможно на еднаква възраст един човек да се радва на блестящо здраве и жизненост, а друг да живее в сянката на болестите? И възможно ли е да избираш между тези два сценария?

 

Човечеството от хилядолетия си задава въпроса „Защо хората остаряват различно?“, може би откакто сме се научили да броим годините си и да ги сравняваме с тези на съседа.

 

 

 

 

Едното крайно мнение е, че процесът на остаряване е предопределен от природата и че това е нещо, което не зависи от нас. Древните гърци изразяват тази идея чрез мита за мойрите – три възрастни жени, които се суетят около бебето в деня на неговото раждане. Първата мойра преде нишка; втората мойра отмерва дължината на тази нишка, а третата я прерязва. Животът ти е толкова дълъг, колкото е нишката. След като мойрите си свършат работата, съдбата ти е предрешена.

 

Тази идея е жива и до днес, макар да е получила по-научна обосновка. Според последните научни дискусии по въпроса за наследствеността здравето зависи най-вече от гените. Около люлката ви може и да не са се навъртали мойри, но генетичният ви код определя какви са рисковете от сърдечносъдови болести, рак, както и общата продължителност на живота ви още преди да се родите.

 

Може би дори без да го осъзнават, много хора вярват, че наследствеността е единственият фактор за стареенето. Ако трябва да обяснят защо Кара остарява значително по-бързо от приятелката си, те биха казали следното:
„Вероятно родителите ѝ също са имали проблеми със сърцето и ставите.“; „Всичко е в нейната ДНК.“; „Има лоши гени.“
Убеждението, че „гените са нашата съдба“, разбира се, не е единствената възможна позиция. Може би сте забелязали, че качеството на нашето здраве се определя също и от начина ни на живот.

 

В днешно време все повече хора смятат, че заобикалящата ни среда е по-важна от наследствеността и че навиците играят много по-съществена роля от гените. Ето какво биха казали те за преждевременното остаряване на Кара:
„Приема твърде много въглехидрати.“; „С възрастта всеки получава лицето, което заслужава.“; „Необходимо е да спортува повече.“; „Вероятно има дълбоки, неразрешени психологически проблеми.“

 

И все пак… Кое е водещото? Наследствеността или средата? Гените или начинът на живот?

 

Всъщност и двете са изключително важни, но още по-важно е взаимодействието помежду им. Човек се ражда с определен набор от гени, но начинът на живот може да повлияе на проявата на тези гени. В някои случаи факторите от жизнената среда могат да задействат или блокират изявата на гените. Както казва изследователят Джордж Брей, „Гените зареждат оръжието, а средата, която ни заобикаля, дърпа спусъка.“

 

А сега вижте една напълно различна идея за вашето здраве и остаряване…

 

Молекулярният биолог д-р Елизабет Блекбърн и здравният психолог д-р Елиса Епъл в книгата „Ефектът на теломерите“ предлагат едно революционно и напълно ново разбиране на процесите на стареене и на човешкото дълголетие и здраве.


Те откриват, че свързващото звено между наследствеността и начина на живот, между ума и тялото, са окончанията на нашите хромозоми – теломерите.

 

Теломерите се оказват онзи скрит механизъм, който обяснява защо и по какъв начин се изчерпват ресурсите на организма, а тяхната дължина определя колко дълго ще се наслаждаваме на изпълнен с енергия и здраве живот.

 

В книгата авторите по един достъпен начин правят дисекция на здравето до клетъчно ниво, за да ни демонстрират как изглежда преждевременното клетъчно остаряване и какви щети може да нанесе на тялото. И най-важното – те ни показват не само как да избягваме този процес, но и как да го обърнем в обратната посока!

 

Смайващото откритие, което правят те и редица други учени, е, че теломерите всъщност могат да се удължават, т.е. стареенето и свързаните с него болести и неразположения е динамичен процес, на който може да се влияе. И в края на краищата остаряването може да се ускори или забави, дори да се обърне. Защото теломерите не просто изпълняват командите, подавани от нашия генетичен код. Оказва се, че теломерите ни слушат. Те поглъщат всяка инструкция, която им даваме със своя начин на живот. Така на практика те може да ускорят или да забавят процеса на клетъчно стареене.

 

А ние можем да се озовем в ситуацията на Кара или на Лиса.


Зависи от нас.

 

Д-р Блекбърн е посветила целия си професионален път на теломерите, а основната ѝ изследователска дейност променя изцяло някои схващания в науката. За откриването на ензима теломераза, който възстановява теломерите тя получава Нобелова награда. Д-р Епъл цял живот изучава психологическия стрес, в това число неговия пагубен ефект върху поведението, психиката и здравето, както и механизмите този ефект да стане обратим.

 

 

от книгата "ЕФЕКТЪТ НА ТЕЛОМЕРИТЕ" на д-р Елизабет Блекбърн и д-р Елиса Епъл, издателство Гнездото

 

 

 

 


Когато става въпрос за правилно и грешно, повечето от нас не се стремят към морално съвършенство. Ние просто искаме да се почувстваме достатъчно добри – а това сякаш ни дава зелена светлина да правим каквото поискаме.

прочети още

Необузданият страх може не само да ви разболее. Той може да ви накара непрекъснато да търсите медицинска помощ и съответно да получите твърде много и ненужни лекарства и терапии.

прочети още

Необузданото използване на фармакотерапията в цял свят доведе не само до превръщането на лечението в бизнес, който няма нищо общо с понятието „здраве“, но и до развитието на множество усложнения...

прочети още

По принцип няма нищо лошо да изразяваш загриженост за проблемите на планетата. Но не е в реда на нещата да надценяваш собствената си компетентност по тези въпроси, когато дори не можеш да се насилиш да станеш от леглото.

прочети още

Надписът „не съдържа глутен“ е станал толкова привлекателен, че напоследък започнаха да го слагат върху опаковките на продукти, които поначало никога не са съдържали глутен. Безглутенов ориз, безглутенова царевица, даже безглутенова вода.

прочети още

Над седемдесет романа, милиарди продадени книги, милиони хора по целия свят, влюбени в нейните заплетени мистерии, и живот, по-интересен от приключенски филм…

прочети още

Малко са нещата, които можем да си представим, изпушим или инжектираме, предизвикващи по-силно пристрастяване от информационните технологии. Нашите модерни, високотехнологични устройства ни държат в плен и ни карат...

прочети още

Това се случило в една тропическа страна. Младо момиче се омъжило, но много скоро след сватбата отишло при майка си и се оплакало: – Нещо не вървят нещата с моя мъж.

прочети още

Пълната картина на човешкия отговор на стреса се оказва много по-сложна от реакцията "бий се или бягай". Както и самият човек, този отговор на организма е еволюирал, за да се приспособи по-добре към света, в който живеем сега.

прочети още

Кога и къде трябва да спрем? Ако една нищожно малка групичка хора прецени, макар и хипотетично, че едни или други думи съдържат обиден оттенък, какво следва тогава? До безкрайност ли ще продължим да забраняваме думи?

прочети още

Всеки от нас притежава огромна сила. Сила, която може да промени света. Просто трябва да го пожелаем и да вложим сърце и душа. Дали ще служим на Доброто или на Злото, зависи само от нас...

прочети още

Живял някога един тъжен и нещастен цар. Той имал слуга, който бил пълна негова противоположност – винаги бил весел, жизнерадостен и доволен от живота. Всяка сутрин, когато носел закуската в покоите на своя господар...

прочети още

Когато съм се родил, Господ е дал в ръцете на моя ангел хранител златна чаша с две дръжки и му казал: „Дръж здраво тази чаша! Течността в нея е неговият живот и сега е пълна догоре. Когато и последната капка изтече...

прочети още

В Гърция има един остров, където хората доживяват до столетна възраст, работят и продължават да се радват на живота. И това не е единственото чудо, случващо се на остров Икария.

прочети още

Родителите станаха силно чувствителни към краткосрочното емоционално страдание на децата си и в същото време страхът, че може да им навредят, нарасна болезнено и стана вреден. Вероятно ще възразите...

прочети още

Много хора имат проблеми със стомаха поради стрес. И наистина, точно стресовите ситуации, активирайки парасимпатиковата нервна система, предизвикват промени в лигавицата на стомаха, които се наричат „гастрит“ и...

прочети още

За мнозина изразът „под стрес съм“ е станал своеобразен отличителен знак, повод за гордост. Ние парадираме със своя стрес като доказателство, че сме ангажирани, ефективни и ценни за обществото.

прочети още

Оказва се, че самотата може да бъде по-вредна за здравето ви от цигарите, а принадлежността към общност, която ви подкрепя, може да увеличи продължителността на живота ви. Не вярвате ли?

прочети още

Всеки, който е имал по-продължителна връзка, знае, че дреболии като оставянето на пастата за зъби отворена или сърбането на кафето сутрин могат да ни вкарат в омагьосания кръг на погрешни проекции и негативни заключения.

прочети още

Здравите жени не искат момчета. Те искат мъже. Те се нуждаят от партньор, с когото да се състезават, с когото да влизат в двубой. Ако са силни, те искат някой по-силен. Ако са умни, искат някой по-умен.

прочети още

Всяка среща, всяко преживяване е единствено по рода си съкровище, което никога няма да се повтори по същия начин. И ако го оставим да ни се изплъзне, без да му се насладим, възможността ще е изгубена завинаги. За това разказва стара тибетска легенда…

прочети още

Те не са супергерои, но са успели да останат на този свят много повече време, отколкото предполага средната продължителност на живота.

прочети още

Глутенът е протеин, а не въглехидрат. Твърдението, че глутенът е въглехидрат, е доста популярно, но напълно погрешно. Не, не е. Това е протеин, който...

прочети още

Само с една приемаща, открита и широкоскроена нагласа можем леко да се отдалечим от мислите и емоциите си, да ги „пуснем“ и да се откачим от миналите преживявания...

прочети още

Как градим живота си? Дали изборите, които правим днес, не определят мястото, на което ще се намираме утре?

прочети още

Един човек живеел в красива къща със спретнат, подреден двор. Имал разкошна цветна градина и няколко ябълкови дървета, за които се грижел с радост. Той бил позитивен и винаги усмихнат...

прочети още

Много от вас вероятно си мислят, че пиенето на сокове всъщност не звучи толкова зле. Една от причините е, че плодовите сокове имат фантастичен вкус, течност...

прочети още

Всеки се бори по някакъв начин с изкушенията и пристрастеностите си, но това не са индивидуални слабости и несъвършенства – те са характерни за всеки ..

прочети още

Когато бях студентка по медицина, се грижех за едно момченце на име Джо, което страдаше от рак в четвърти стадий. Джо никога не беше виждал баща си и посредата на агресивната химиотерапия...

прочети още

В един топъл пролетен ден от небето се изсипал внезапен дъжд. Силен дъжд, който бързо прогонил хората от улиците. Но двама души все още стояли под дъжда...

прочети още

Приятно ми е да ви се представя, аз съм Иван и съм просто един бездомник, който живее на улицата и се храни от подаянията ви. Сам съм. Нямам родители,..

прочети още

Всеки от нас е чувал и разказвал с удивление за невероятен случай, в който някой се е излекувал от рак и после е живял двайсет години в чудесно здраве...

прочети още

Имало някога един цар. Всичко си имал и живеел спокойно и щастливо. Но един ден върху царството му се струпали много беди. Настъпила страшна суша, коя..

прочети още

Артериалната хипертония – високо кръвно налягане – създава много неблагоприятни условия за храненето на клетките. Организмът знае това и всячески...

прочети още

Предлагаме ви няколко мисли от великолепната книга на д-р Джордан Питърсън „12 ПРАВИЛА ЗА ЖИВОТА: ПРОТИВООТРОВА СРЕЩУ ХАОСА“ , която слага пръст в раните...

прочети още

Никой не е роден жесток, с идеята да върши зло. Но заради определени обстоятелства сега той не ме харесва и ме е ударил. Може би моето поведение или отношение, или дори изражението...

прочети още

Веднъж при един мъдрец дошла млада, красива девойка, разстроена и със сълзи на очи. – Не мога повече, Учителю... – проплакала тя. – Много съм разочарована...

прочети още