Столетниците - благословия или орисия | Мира Добрева

  • издателство: Книгомания

Това е книга, която вдъхва надежда. Помага да се докоснем до огромната мъдрост, скрита в телата ни. Разкрива особен вид култура – културата да растеш с уважение към живота.

 

Подбраните 38 истории засягат важните за всяко битие теми за завистта, смисъла на живота, брака, любовта, изневярата, младостта, какво харесват мъжете у жените, клюките, надеждата, навиците, човешките идеали и най-вече добротата. Няма еднозначен отговор дали пожеланието „да живееш 100 години“ е благословия или орисия, всеки читател ще намери смисъл сам за себе си.

 

●●●

ОТ АВТОРА:

 

Столетниците са омайни, мъдри хора. Някои изумяват с бистър ум, ясна памет и красноречие, други са мълчаливи и умислени. Едни са весели, въпреки тежестта на годините, други са прегъбрени от тях. Някои са младолики, други – с набраздени от времето лица. Но всички, за които ще прочетете, са специални.

 

Столетниците са изключителни хора. Друговремци. Останали още малко на тази земя, сякаш за да я направят по-добра.

 

Цялата мъдръст е в тях, цялата тежест на живота. Цялата тъга е прибрана в избледнелите им очи и цялото примирение е там. Цялата надежда таят, че младите ще дойдат да ги видят. И цялото разочарование, че тях отново ги няма.

 

Столетниците. От които попиваме светлина, взимаме от мъдростта им, учим се да прощаваме и да гледаме на живота откъм смирената му страна.

 

  • Защо някой губи разсъдъка си преди да е достигнал старостта, а друг минава 100 години и може безспир да рецитира стихове?

 

  • С какво се хранят столетниците, пият ли алкохол?

 

  • Обичат ли да се веселят или предпочитат усамотението?

 

  • Каква е тайната на дълголетието?

 

●●●

ЗА АВТОРА:

 

Мира Добрева е позната като телевизионна водеща на десетки политически, икономически и социални събития. Носител е на множество награди, сред които: Жена на годината (2 пъти) в категория „Телевизионна журналистика“ на сп. „Грация“ (2005 и 2011 г.), Най-чаровна телевизионна водеща на сп. „Клуб М“ (2004 г.), Най-обичана българка за 2008 г., Най-стилна дама на България. През 2015 г. получава специалната награда от Международния филмов фестивал „Наследство“ за рубриката „Столетниците на България“. Следват призове в категория „Културно наследство и национални ценности“ и „Популяризиране на българската култура и история“. През 2016 г. предаването „Отблизо с Мира“ е отличено със специалната награда на Съюза на българските журналисти в категория „Телевизионна журналистика“. За научнопопулярния филм „Властелини на облаците“ получава специалната награда на журито на Международния филмов фестивал „На източния бряг на Европа“.

 

Мира Добрева е била хоноруван преподавател по телевизионна журналистика в НСА, гост-лектор към катедра „Радио и телевизия“ във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“, гост-лектор в Американски колеж – София, както и лектор на TEDxPlovdiv. От май 2020 г. е водеща на предаването „Питай БНТ“. От септември 2021 г. Мира Добрева е водеща на две знакови за Обществената медия предавания: „БНТ на 60” и „Отблизо”.

 

 

 

Корица: Мека

Страници: 336

Формат: 13 х 20 см

Тегло: 0.413 кг

ISBN: 978-619-1952-77-9

Година на издаване: 2020 г.

Издателство: Книгомания

 

18,90 лв.
Базова цена: 18,90 лв.
Моля, изберете:
Откъс от книгата
Доставка
Начини на плащане
Информация за регистрирани потребители
Откъс от книгата

Невероятното пътуване към сърцата на моите чудаци! Историите в тази книга са точно за тях – тук ще се срещнете с най-специалните сред столетниците, с които се срещнах. Най-фрапиращите по памет, озадачаващите с умения, най-емоционалните... Тук са и приповдигнатите, оптимистите, песимистите, примирените, отвратените… Но все интересни с мислите си хора.

 

Книгата „Столетниците – благословия или орисия“ побира 330 страници мъдрост. Темите, които вълнуват човека дори и на 100 години, са завистта, смисъла на живота, брака, любовта, надеждата… Какво още вълнува „друговремците“? Какво бързат да споделят по време на срещите си с Мира Добрева

 

Столетниците – благословия или орисия“ е шанс да надникнем във времето на хора, които са живели в толкова различни Българии! Някои от тях са свидетели на Междусъюзническата война, други са носили лекарства на войниците от Първата световна война. Трети са участвали във Втората световна война. Всеки се опитва да се изплъзне на времето, да го надхитри, да го победи. Но сякаш столетниците са единствените, които успяват.

 

Като свещ, подухвана от вятъра, е човешкият живот. Крехък е, чувствителен. Как да го пазим с обич, с усмивка, с грижа и отговорност, за да не угасне той преждевременно? Прочетете тази книга и открийте отговора за себе си. Защото в личната история и в емоционалната философия на всеки един от тези специални хора има невероятна сила и мъдрост.

 

●●●

 

Отзиви за „Столетниците – благословия или орисия“

 

„Tова не са интервюта, а летописи, които ни дават една уникална представа за Българския Живот, за Българската Съдба.“ – Кеворк Кеворкян

 

„Да погледнеш света през очите на столетниците е предизвикателство. Да откриеш смисъла в личната историята на хора, преминали през времето с любопитство и благодарност е орисия. Тази книга ни дава шанс да влезем в нашето времеубежище чрез спомените на столетниците.“ – Георги Тошев

 

Почувствах героите от книгата на Мира Добрева близки и любими, като собствени възрастни роднини. Те са носили с достойнство товара на дните, обичали са, правили са грешки, търпели са загуби, но са успели цели 100 години да запазят обичта си към живота.“Евгения Атанасова

 

„Това е книга, която вдъхва надежда. Помага да се докоснем до огромната мъдрост, скрита в телата ни. Разкрива особен вид култура – културата да растеш с уважение към живота.

 

Любовта на Мира към столетниците е очевидна и заразителна. Тя пише елегантно, искрено и реалистично, с топлота и усет за наистина важното. И може би затова посланията ѝ докосват по изключително въздействащ и запомнящ се начин.

 

Съвременната наука знае много за активното дълголетие и за хронобиологията. Темповете, с които ние стареем, са кодирани в гените ни. Но гените не са всичко. Има нещо, което е отвъд методичните указания и научните постижения. Това е искрата. Това е неукротимата воля да ни има, това е жаждата, която не можем да приемем под формата на таблетки или вълшебен еликсир. Важна е нагласата ни за живот! За нашия живот, трептящ и деликатен като балонче в ръцете на дете. Дали можем да пренесем това балонче отвъд болки, декади, приливи и отливи? Столетниците в историите на Мира ни дават надежда. Дават истина и вяра, че е възможно.

 

Като свещ, подухвана от вятъра, е човешкият живот. Крехък е, чувствителен. Как да го пазим с обич, с усмивка, с грижа и отговорност, за да не угасне той преждевременно? Прочетете тази книга и открийте отговора за себе си. Защото в личната история и в емоционалната философия на всеки един от тези специални хора има невероятна сила и мъдрост.

 

Мира, благодаря ти за вдъхновението!” Д-р Неделя Щонова, дм специалист невролог

 

●●●

 

Цитати от „Столетниците – благословия или орисия“

 

Дядо Стефан: „Душата, чедо, не остарява. Ни сърцето. То все едно и също стои. И затова, като остарееш, със сърцето живееш.“

 

Баба Рада: „Ако ти е все равен животът, нема да ти е хубаво! В един ден требва да има и мъки, и скърби, и сълзи. В другия требва да има и радост, и смях, и любов.“

 

Баба Неда: „Ако сега легна аз да лежа, ще умра. Не умирам, защото не оставям свободно време на смъртта да ме свари.“

 

„Тайната на дълголетието е да учиш, да искаш да знаеш. Всеки ден е подарък – разбираш го, когато станеш на години. Иначе като е по-млад, човек не цени времето, пилее го.“

 

„В живота на всеки човек непрекъснато трябва да съществуват три думи: любов, хигиена и работа. И да е спокоен.“

 

„Тайната е в спорта и непрекъснатото движение. И да не прекаляваш с нищо – особено с преяждане!“

Доставка

Доставката за България се извършва чрез куриерска фирма „Спиди“.

Доставката се извършва ДО АДРЕС или ДО ОФИС на "Спиди". 

Цената на доставката за една пратка на територията на България е:

- 4.40 лв. до офис на "Спиди";

- 5.90 лв. до адрес.

За поръчки на стойност над 60 лв. доставката е безплатна (Не важи за доставки извън България.)

При наличност на продуктите срокът на доставка е 3 работни дни.

За поръчки извън територията на България плащането може да се извърши единствено по банков път, чрез Epay или чрез кредитнa/дебитнa картa

Вижте повече в страницата ДОСТАВКА - тарифи и условия

Начини на плащане

Можете да заплатите вашите поръчки чрез наложен платеж, банков превод, кредитни и дебитни карти, ePay.bg

Вижте повече в страницата НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ

Информация за регистрирани потребители

Уважаеми потребители,

Направихме някои промени в уебсайта на издателство Гнездото. Те са свързани с подобряването на сигурността и обслужването на нашите клиенти.

 

Ако вече имате потребителски акаунт в gnezdoto.bg, поради промените в платформата той не е активен.

 

Ако желаете да го подновите, е необходимо да направите нова регистрация, като можете да използвате същия имейл адрес.

 

Регистрирането на новия Ви акаунт ще отнеме само няколко минути.

 

Извиняваме се за причиненото неудобство.

Подобни продукти
Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!