Книгата на Руми | Мариам Мафи

  • издателство: Хермес

В този сборник са събрани 105 притчи от Руми, които представят същността на шестте книги на „Маснави“. Адаптирани от изтъкнатата преводачка от персийски – иранката Мариам Мафи, непреходните послания на тези поучителни истории оживяват в проза, за да пленят ума и сърцето на съвременния читател. Един от най-великите поети и духовни мислители в историята, Руми обяснява принципите на суфизма посредством на пръв поглед обикновени случки от всекидневието. Историите, сред които „Ангелът на смъртта“, „Суфистът и неговата невярна съпруга“, „Моисей и пастирът“, носят автентичния дух на древния мистицизъм и внушават философски проникновения и трансцендентни ценности.

●●●

 

Руми (Джалал ад-Дин Мухаммад Руми) е персийски поет, теолог, суфистки мистик и духовен наставник, живял през ХIII в. Автор на философски съчинения и изящна лирика, той е най-известен с труда си „Маснави-и-Манави“ – шест книги в стихотворна форма, в които се излагат основите на суфизма.

 

●●●

РЕВЮ:

 

Шедьоврите на Руми са вдъхновили безброй хора през вековете. Притчите обхващат вътрешното изследване и интензивността, които характеризират философията на Руми, правейки този уникален глас на мистицизъм и желание съвременен, но едновременно с това оставайки верен на оригиналните стихове. В този том читателите ще се сблъскат със същността на прозренията на суфизма в преживяването на божествената любов, мъдростта и природата на човечеството и на Бога.

 

Това не е книга, която можеш да прочетеш веднъж. Тази книга е библия, спътник, карта на душата, на живота и на цялата Вселена. Ще я носите със себе от стая в стая – в спалнята, на бюрото, в раницата си, в парка - където и да е, може да ви е необходим бърз достъп до просветена поезия и напътствия. Ако сте готови, тази книга ще ви даде потвърждение. Ако не сте - тази книга ще ви даде отговори и причини да продължите да търсите, да се опитвате да опознаете любовта. Ако сте влюбени, тази книга ще ви накара да осъзнаете себе си. Руми е вечен и всеки път, когато прочиташ неговите стихотворения, е като да ги четеш за първи път. Тази книга трябва да бъде ежедневно посвещение за всеки човек.

 

"Мъдри човече, дървото, за което говориш, е Дървото на познанието, което расте във човешкото сърце! Ако не искаш да останеш победен, време е да пренебрегнеш това, което виждаш на повърхността и да се концентрираш върху същността.“

 

Оригиналните преводи великолепно предават прозренията на Руми в човешкото сърце и неговите копнежи със своята подписваща страст и смелост, фокусът върху екстатичното преживяване на неотделимостта на човешката и божествената любов.

 

Притчите на Руми, събрани в "Книгата на Руми", са красиви, вдъхновяващи и достъпни за всеки, който се стреми към религиозно или духовно търсене или просто иска вдъхновение за всеки ден. (автор на текста: Деница Бояджиева)

 

 

 

Корица: твърда

Страници: 272

Формат: 12 х 17 см

Тегло: 0.296 кг

Превод: Снежана Милева

ISBN: 978-954-2618-87-4

Година на издаване: 2019 г.

Издателство: Хермес

 

19,95 лв.
Базова цена: 19,95 лв.
Моля, изберете:
Откъс от книгата
Доставка
Начини на плащане
Информация за регистрирани потребители
Откъс от книгата

Един отчаяно влюбен мъж отишъл пред къщата на любимата и с голямо желание почукал на вратата.

 

- Кой е? – попитала тя.

 

- Аз съм – заявил той, изпълнен с надежда.

 

- Върви си, в тази къща няма място за човек като теб! – отвърнала тя с печален глас. – Ти си наивен и не си готов. Казваш „аз съм“ и в същото време заявяваш вечната си любов към мен? Влюбеният, който вижда само себе си, не е никакъв влюбен, а заслужава да се пече на огъня на раздялата!

 

Тя отказала да отвори и накрая посърналият мъж се оттеглил. Скоро след това той напуснал града и се запътил в неизвестна посока към далечни земи. Изгаряйки от болката на раздялата, след като цяла година пътувал от едно място до друго, той събрал кураж и отново пристъпил към дома на възлюбената. Почукал несигурно, но учтиво.

 

- Кой чука по това време? – попитала тя нетърпеливо.

 

- Никой! Човекът от тази страна на вратата също си ти! – казал смирено мъжът.

 

- Сега, когато престана да виждаш само себе си, най-сетне стана мен! Двама души не биха могли да живеят в тази къща едновременно, но сега може да влезеш.

 

Тя предпазливо отворила вратата и пуснала любимия си.

 

- Вече си добре дошъл в тази къща. Между нас няма разлика – ние вече не сме розата и бодилът. Ние сме едно и също.

 

*** 

 

Живял някога един бакалин, който имал красив зелен папагал. Папагалът пеел възхитително и говорел много сладкодумно. Бил идеален не само за компания, но и като пазач на магазина. По всяко време на деня наблюдавал какво се случва и разговарял дружелюбно с клиентите, с което ги забавлявал и така увеличавал продажбите.

 

Един ден, когато бакалинът оставил магазина на грижите на папагала, а самият той се прибрал да обядва, ненадейно влязла котка, която гонела мишка, и изплашила папагала. Той се разхвърчал в опита си да се спаси, съборил от полицата няколко шишенца с бадемово масло, те се счупили, а папагалът и целият под на магазина били покрити с масло.

 

Не след дълго бакалинът се върнал и заварил мястото в безпорядък – подът се хлъзгал от маслото, а птицата гузно стояла в един ъгъл. На бакалина му причерняло и ударил папагала по главата с все сила. Горката птица, която и без това се чувствала виновна и унила заради непохватността си, не могла да понесе срама – да не говорим за болката от удара – и в същия миг перата по главата ѝ опадали.

 

Малко след инцидента с бадемовото масло папагалът напълно спрял да говори и да пее. Бакалинът осъзнал каква грешка било, че го е ударил – не само че се лишил от жизнерадостната му компания, но и навредил на процъфтяващия си бизнес. И понеже нямало кого другиго да вини, не можел да повярва, че сам е застрашил своето средство за препитание.

 

- Иска ми се да си бях счупил ръката! – завайкал се той. – Как можах да ударя така сладкопойната си птица? Как можах да се държа по този чудовищен начин?

 

Бакалинът започнал да раздава милостиня на всички бедни дервиши, които минавали край магазина му, с надеждата, че правенето на добри дела ще му донесе прошка и птицата пак ще започне да извисява омайния си глас. След като три дни и нощи се разкайвал и страдал от мълчанието на папагала, на бакалина му провървяло. В магазина влязъл плешив дервиш и птицата веднага се обадила:

 

- И ти ли разля шишета с бадемово масло?

 

Шепата клиенти в магазина се развеселили от думите на птицата, която наивно си била помислила, че оплешивелият мъж бил сполетян от същата съдба като нея!

 

- Скъпи папагале – казал му състрадателно един от клиентите, – никога не смятай едно действие за равно на друго. Не бива никога да се сравняваш с другите, дори да изглеждат като теб на външен вид – всъщност нищо не е такова, каквото изглежда!

Доставка

Доставката за България се извършва чрез куриерска фирма „Спиди“.

Доставката се извършва ДО АДРЕС или ДО ОФИС на "Спиди". 

Цената на доставката за една пратка на територията на България е:

- 4.40 лв. до офис на "Спиди";

- 5.90 лв. до адрес.

За поръчки на стойност над 60 лв. доставката е безплатна (Не важи за доставки извън България.)

При наличност на продуктите срокът на доставка е 3 работни дни.

За поръчки извън територията на България плащането може да се извърши единствено по банков път, чрез Epay или чрез кредитнa/дебитнa картa

Вижте повече в страницата ДОСТАВКА - тарифи и условия

Начини на плащане

Можете да заплатите вашите поръчки чрез наложен платеж, банков превод, кредитни и дебитни карти, ePay.bg

Вижте повече в страницата НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ

Информация за регистрирани потребители

Уважаеми потребители,

Направихме някои промени в уебсайта на издателство Гнездото. Те са свързани с подобряването на сигурността и обслужването на нашите клиенти.

 

Ако вече имате потребителски акаунт в gnezdoto.bg, поради промените в платформата той не е активен.

 

Ако желаете да го подновите, е необходимо да направите нова регистрация, като можете да използвате същия имейл адрес.

 

Регистрирането на новия Ви акаунт ще отнеме само няколко минути.

 

Извиняваме се за причиненото неудобство.

Подобни продукти
Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!