Как действа на организма приемът на лекарства

Как действа на организма приемът на лекарства

10 януари 2023

 

През последните години медицината започна да използва фармакотерапията като основен метод на лечение. Постепенно лекарите от лекуващи се превърнаха в предписващи лекарства.

 

Необузданото използване на фармакотерапията в цял свят доведе не само до превръщането на лечението в бизнес, който няма нищо общо с понятието „здраве“, но и до развитието на множество усложнения, свързани с негативното влияние на лекарствата върху здравето на човека.

 

Когато приемате дадено лекарство, трябва да сте наясно, че то не премахва причината за заболяването, а само временно отстранява болезнената симптоматика.

 

Един от проблемите е свързан с разпространението на фалшиви лекарства. Друг, също добре известен проблем, е токсичното действие на лекарствените препарати. Лекарите, които ги предписват, толкова са свикнали с това, че дори не обръщат внимание на факта, че много често вредата от лекарството е по-голяма от ползата.

 

 

В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ ОТКЪС ОТ "КНИГА НА ЖИВОТА. ЗА ВСИЧКИ, КОИТО СА СЕ ОТЧАЯЛИ, ЧЕ ЩЕ НАМЕРЯТ ЛЕКАРИТЕ, СПОСОБНИ ДА ГИ ИЗЛЕКУВАТ" ОТ Д-Р ЕВГЕНИЙ БОЖИЕВ

 

 

Ето един случай от практиката.

 

Доцентка от Държавния институт за усъвършенстване на лекарите в лекцията си за конкретно неврологично заболяване разказва, че лекарството, използвано за намаляване на болезнените симптоми, е токсично и има странични ефекти.

 

За отстраняването на тези странични ефекти се предлага да се приема друг медикамент, който също е достатъчно токсичен и на свой ред има вредни странични ефекти.

 

За да се избегнат тези странични ефекти, трябва да се взема трети медикамент… Лекторката дори не се усеща какво говори. И толкова е свикнала с това, че дори не си представя друг тип лечение.

 

Третият проблем, свързан с фармакотерапията, е, че фармацевтичните компании наемат лекари, които разпространяват продукцията им срещу значителни суми.

 

Но работата не приключва с това. Лекуващите лекари получават парично възнаграждение за изписването на медикаменти от дадена фирма. Купуват се професори и доценти от институтите за следдипломно медицинско образование, които преразглеждат общоприетите схеми на лечение на отделните болести, като вкарват в тях лекарства, произвеждани от финансиращата ги фирма.

 

А какво да кажем за здравното осигуряване. Здравноосигурителните дружества разработват стандарти за работата на лекарите за „своите“ лечебни заведения (с които са сключили договор). Колкото дружества, толкова и стандарти.

 

Ще кажете: но защо не се разработят единни медицински стандарти? Защото в осигурителните компании задължават лекарите да изписват конкретни лекарства на конкретни фармацевтични компании. Защото имат договори с тези компании или са техни дъщерни фирми. Именно затова в стандартите им за лечение фигурират определени лекарства!

 

И тъй като фармацевтичните компании не са една и две, е невъзможно да се създадат единни стандарти.

 

Затова и лечението с лекарства е преди всичко бизнес. И няма отношение към здравето.

 

Четвъртият проблем е пред очите на всички ни, но не е прието да се свързва с фармакотерапията. През последните десетилетия има сериозен ръст на имунодефицитните състояния и на автоимунните заболявания. А причините като че ли са неизвестни…

 

Хайде да видим как действа едно лекарство.

 

За да има ефект от медикамента, той трябва да попадне в клетката. Но тъй като организмът се защитава от проникването на чужди за него химически вещества, той има защитна система на много нива: на нивото на целия организъм, на органа, на системата, на тъканта, на клетката. За да попадне в клетката, медикаментът трябва да „пробие“, да унищожи всяко от тези нива на защита.

 

Така че с лекарствата, които приемаме, ден след ден ние разрушаваме защитата на организма – имунитета си. Такова действие притежава всяко, дори най-нетоксичното вещество. А колко лекарства пием?

 

Учудващо ли е, че 75% от децата имат слаб имунитет?

 

Петият проблем от прилагането на фармакотерапията се отнася до приема на „най-безобидните“ препарати – витамини, микроелементи и т.н.

 

Ето как стоят нещата: всяко химическо вещество може да се намира в две форми: с въртеливо движение наляво и с въртеливо движение надясно.

 

Химическата формула и при двете форми ще е една и съща. Но биологичното им действие ще е различно. Синтетично произведените витамини имат една посока на въртене, а натуралните, намиращи се в храната – друга. По аналогичен начин се отличават обикновената и структурираната вода.

 

Структурираната вода сама по себе си е лекарство, тя може да се съхранява, без да се влошава качеството ѝ, с години, а обикновената – не. По същия начин синтетичните препарати, аналогични на натуралните, оказват съвършено различно въздействие върху организма.

 

 

Откъс от книгата КНИГА НА ЖИВОТА. ЗА ВСИЧКИ, КОИТО СА СЕ ОТЧАЯЛИ, ЧЕ ЩЕ НАМЕРЯТ ЛЕКАРИТЕ, СПОСОБНИ ДА ГИ ИЗЛЕКУВАТ на д-р Евгений Божиев, издателство Гнездото

 

 

Доктор Евгений Божиев е завършил факултета за подготовка на лекари за авиацията и космонавтиката в Ленинградската военномедицинска академия. Специализира неврология, неврофизиология, психотерапия, мануална терапия, остеопатия, оздравителни техники. Неговите уникални методи за самолечение са проверени от над 30 години медицинска практика.

 

Всяка болест може да бъде излекувана, а всеки човек може да върне здравето и младежкия си вид, убеден е доктор Евгений Божиев.

 

И за това е необходимо едва половин час на ден, прости упражнения и ясно разбиране на причините за възникване на болестите, както и механизма на тяхното развитие.

 

Една книга, която ще ви покаже, че можете сами да поддържате тялото си здраво и жизнено, независимо от възрастта.

 

Лесни техники за избавяне от конкретни заболявания, методи, упражнения и съвети за справяне с произтичащите от тях болки и неразположения, общи принципи за поддържане на добро здраве.

 

Когато прочетете тази книга, ще се убедите, че доброто здраве, за което всички ние мечтаем, не е толкова трудно постижимо, а тя ще се превърне в безценен наръчник за всеки ден.

 

 

 

 

 

 


Когато става въпрос за правилно и грешно, повечето от нас не се стремят към морално съвършенство. Ние просто искаме да се почувстваме достатъчно добри – а това сякаш ни дава зелена светлина да правим каквото поискаме.

прочети още

Необузданият страх може не само да ви разболее. Той може да ви накара непрекъснато да търсите медицинска помощ и съответно да получите твърде много и ненужни лекарства и терапии.

прочети още

По принцип няма нищо лошо да изразяваш загриженост за проблемите на планетата. Но не е в реда на нещата да надценяваш собствената си компетентност по тези въпроси, когато дори не можеш да се насилиш да станеш от леглото.

прочети още

Надписът „не съдържа глутен“ е станал толкова привлекателен, че напоследък започнаха да го слагат върху опаковките на продукти, които поначало никога не са съдържали глутен. Безглутенов ориз, безглутенова царевица, даже безглутенова вода.

прочети още

Над седемдесет романа, милиарди продадени книги, милиони хора по целия свят, влюбени в нейните заплетени мистерии, и живот, по-интересен от приключенски филм…

прочети още

Малко са нещата, които можем да си представим, изпушим или инжектираме, предизвикващи по-силно пристрастяване от информационните технологии. Нашите модерни, високотехнологични устройства ни държат в плен и ни карат...

прочети още

Това се случило в една тропическа страна. Младо момиче се омъжило, но много скоро след сватбата отишло при майка си и се оплакало: – Нещо не вървят нещата с моя мъж.

прочети още

Пълната картина на човешкия отговор на стреса се оказва много по-сложна от реакцията "бий се или бягай". Както и самият човек, този отговор на организма е еволюирал, за да се приспособи по-добре към света, в който живеем сега.

прочети още

Кога и къде трябва да спрем? Ако една нищожно малка групичка хора прецени, макар и хипотетично, че едни или други думи съдържат обиден оттенък, какво следва тогава? До безкрайност ли ще продължим да забраняваме думи?

прочети още

Всеки от нас притежава огромна сила. Сила, която може да промени света. Просто трябва да го пожелаем и да вложим сърце и душа. Дали ще служим на Доброто или на Злото, зависи само от нас...

прочети още

Живял някога един тъжен и нещастен цар. Той имал слуга, който бил пълна негова противоположност – винаги бил весел, жизнерадостен и доволен от живота. Всяка сутрин, когато носел закуската в покоите на своя господар...

прочети още

Когато съм се родил, Господ е дал в ръцете на моя ангел хранител златна чаша с две дръжки и му казал: „Дръж здраво тази чаша! Течността в нея е неговият живот и сега е пълна догоре. Когато и последната капка изтече...

прочети още

В Гърция има един остров, където хората доживяват до столетна възраст, работят и продължават да се радват на живота. И това не е единственото чудо, случващо се на остров Икария.

прочети още

Родителите станаха силно чувствителни към краткосрочното емоционално страдание на децата си и в същото време страхът, че може да им навредят, нарасна болезнено и стана вреден. Вероятно ще възразите...

прочети още

Много хора имат проблеми със стомаха поради стрес. И наистина, точно стресовите ситуации, активирайки парасимпатиковата нервна система, предизвикват промени в лигавицата на стомаха, които се наричат „гастрит“ и...

прочети още

За мнозина изразът „под стрес съм“ е станал своеобразен отличителен знак, повод за гордост. Ние парадираме със своя стрес като доказателство, че сме ангажирани, ефективни и ценни за обществото.

прочети още

Оказва се, че самотата може да бъде по-вредна за здравето ви от цигарите, а принадлежността към общност, която ви подкрепя, може да увеличи продължителността на живота ви. Не вярвате ли?

прочети още

Всеки, който е имал по-продължителна връзка, знае, че дреболии като оставянето на пастата за зъби отворена или сърбането на кафето сутрин могат да ни вкарат в омагьосания кръг на погрешни проекции и негативни заключения.

прочети още

Здравите жени не искат момчета. Те искат мъже. Те се нуждаят от партньор, с когото да се състезават, с когото да влизат в двубой. Ако са силни, те искат някой по-силен. Ако са умни, искат някой по-умен.

прочети още

Всяка среща, всяко преживяване е единствено по рода си съкровище, което никога няма да се повтори по същия начин. И ако го оставим да ни се изплъзне, без да му се насладим, възможността ще е изгубена завинаги. За това разказва стара тибетска легенда…

прочети още

Две жени седят в открито кафене и отпиват горещо кафе. Кара изглежда посърнала. А Лиса e толкова жизнена. Хронологически двете са на една и съща възраст. Но биологически Кара е с десетилетия по-възрастна. Каква е тайната?

прочети още

Те не са супергерои, но са успели да останат на този свят много повече време, отколкото предполага средната продължителност на живота.

прочети още

Глутенът е протеин, а не въглехидрат. Твърдението, че глутенът е въглехидрат, е доста популярно, но напълно погрешно. Не, не е. Това е протеин, който...

прочети още

Само с една приемаща, открита и широкоскроена нагласа можем леко да се отдалечим от мислите и емоциите си, да ги „пуснем“ и да се откачим от миналите преживявания...

прочети още

Как градим живота си? Дали изборите, които правим днес, не определят мястото, на което ще се намираме утре?

прочети още

Един човек живеел в красива къща със спретнат, подреден двор. Имал разкошна цветна градина и няколко ябълкови дървета, за които се грижел с радост. Той бил позитивен и винаги усмихнат...

прочети още

Много от вас вероятно си мислят, че пиенето на сокове всъщност не звучи толкова зле. Една от причините е, че плодовите сокове имат фантастичен вкус, течност...

прочети още

Всеки се бори по някакъв начин с изкушенията и пристрастеностите си, но това не са индивидуални слабости и несъвършенства – те са характерни за всеки ..

прочети още

Когато бях студентка по медицина, се грижех за едно момченце на име Джо, което страдаше от рак в четвърти стадий. Джо никога не беше виждал баща си и посредата на агресивната химиотерапия...

прочети още

В един топъл пролетен ден от небето се изсипал внезапен дъжд. Силен дъжд, който бързо прогонил хората от улиците. Но двама души все още стояли под дъжда...

прочети още

Приятно ми е да ви се представя, аз съм Иван и съм просто един бездомник, който живее на улицата и се храни от подаянията ви. Сам съм. Нямам родители,..

прочети още

Всеки от нас е чувал и разказвал с удивление за невероятен случай, в който някой се е излекувал от рак и после е живял двайсет години в чудесно здраве...

прочети още

Имало някога един цар. Всичко си имал и живеел спокойно и щастливо. Но един ден върху царството му се струпали много беди. Настъпила страшна суша, коя..

прочети още

Артериалната хипертония – високо кръвно налягане – създава много неблагоприятни условия за храненето на клетките. Организмът знае това и всячески...

прочети още

Предлагаме ви няколко мисли от великолепната книга на д-р Джордан Питърсън „12 ПРАВИЛА ЗА ЖИВОТА: ПРОТИВООТРОВА СРЕЩУ ХАОСА“ , която слага пръст в раните...

прочети още

Никой не е роден жесток, с идеята да върши зло. Но заради определени обстоятелства сега той не ме харесва и ме е ударил. Може би моето поведение или отношение, или дори изражението...

прочети още

Веднъж при един мъдрец дошла млада, красива девойка, разстроена и със сълзи на очи. – Не мога повече, Учителю... – проплакала тя. – Много съм разочарована...

прочети още