Как да се справим с хипертонията - проклятието на 21 век

Как да се справим с хипертонията - проклятието на 21 век

27 януари 2023

 

Артериалната хипертония – високо кръвно налягане – създава много неблагоприятни условия за храненето на клетките. Организмът знае това и всячески се опитва да се въздържа от продължително повишаване на кръвното налягане. Въпреки това милиони хора в целия свят страдат от хипертония.

 

Съвременната медицина обаче, която вече умее да клонира биологични организми, не може да излекува обичайната за всички хипертония.

 

Защо? Защото смята повишаването на кръвното налягане за заболяване.

 

В действителност обаче то не е болест, а принудителна компенсаторна реакция на организма на недостатъчния приток на кръв към жизненоважни органи.

 

При човека жизненоважните органи, които трябва да се хранят много добре, са три: главният мозък, сърцето и бъбреците.

 

Главният мозък със своето тегло по-малко от 2 кг консумира 25% от кислорода, разнасян с кръвта. А сърцето използва една шеста част от целия кислород. Намаляването на постъпващия в главния мозък кислород само с 5% води до исхемичен инсулт.

 

Исхемията (недостатъчното кръвоснабдяване) на всеки от тези три органа заплашва със смърт целия организъм. Затова той не може да допусне нарушаване на кръвоснабдяването на тези органи. Ако обаче по някаква причина диаметърът на съдовете стане по-малък, ще намалее и притокът на кръв към тях.

 

 

В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ ОТКЪС ОТ "КНИГА НА ЖИВОТА. ЗА ВСИЧКИ, КОИТО СА СЕ ОТЧАЯЛИ, ЧЕ ЩЕ НАМЕРЯТ ЛЕКАРИТЕ, СПОСОБНИ ДА ГИ ИЗЛЕКУВАТ" ОТ Д-Р ЕВГЕНИЙ БОЖИЕВ

 

 

Въпрос от училищния курс по физика: какво трябва да се направи, за да може през кръвоносен съд с по-малък диаметър за единица време да премине пак толкова кръв, колкото и през кръвоносен съд с по-голям диаметър?

 

Отговорът е един: да се повиши налягането! Тоест високото кръвно налягане е компенсаторна реакция на недостатъчното кръвоснабдяване на жизненоважните органи.

 

А сега да видим как се случва всичко това в живота.

 

Да кажем, един човек често е подложен на стрес, холестеролът се отлага в кръвоносните му съдове във вид на плаки и съдовият лумен постепенно намалява. Идва момент, в който сърцето (или главният мозък, или бъбреците) вече не получава толкова кръв, колкото му е нужна. Ситуацията е опасна за живота! Какво прави организмът? Повишава кръвното налягане. Тогава сърцето отново получава достатъчно кръв.

 

Какво прави човекът? Отива на лекар, тъй като се чувства некомфортно с високото си кръвно налягане. Лекарят констатира, че то наистина е високо, и му предписва медикаменти за понижаването му. Човекът започва да ги приема и налягането пада.

 

Само че кръвоснабдяването на сърцето отново е недостатъчно и това е заплаха за живота му. Какво прави организмът? Много ясно – отново повишава артериалното налягане! Какво прави човекът? Отново отива на лекар, който пък му предписва по-силно лекарство или повишава дозата на предишното.

 

Колко може да продължава този затворен кръг? От него има два изхода, и двата твърде плачевни за човека. Ако организмът е силен, той ще успее да превъзмогне действието на медикамента и ще повишава кръвното налягане до много високи стойности – докато съдовете издържат.

 

После те се пукат и се получава хеморагичен инсулт (обикновено пръв ще пострада главният мозък). Ако пък организмът се окаже по-слаб от приеманите лекарства, той няма да може да повишава повече налягането, кръвоснабдяването на жизненоважния орган ще се наруши и тогава ще се развие исхемичен инсулт или инфаркт на миокарда.

 

Печална картина, нали? Сега става ли ясно защо в наши дни броят на инфарктите и инсултите е нараснал толкова рязко? Защото са много и хипотензивните лекарства, които лекарите предписват, без да мислят. И тук лекарите не са виновни. Просто така са ги учили. Вината им е само в това, че самите те не искат да мислят.

 

 

 

 

Това е пътят на нашата медицина. Вместо да вникне в същността на артериалната хипертония, тя разработва всевъзможни хипотензивни средства, като пълни джобовете на фармацевтичните компании.

 

Впрочем всички хипотензивни лекарства свалят кръвното налягане за сметка на отслабването на съкратителната функция на миокарда. И продължителният им прием води до кардиодистрофия – слабост на сърдечния мускул.

 

Има ли изход от тази плачевна ситуация? Има! Не трябва да се занимаваме с понижаване на кръвното налягане, а да отстраняваме причината за повишаването му.

 

А тази причина е намаляването на лумена на кръвоносния съд.

 

Луменът на кръвоносния съд намалява в три ситуации: или това е спазъм на съда, или е налице вътрешносъдова плака (атеросклероза), или нещо притиска съда отвън. Спазъмът се случва при чести стресови ситуации, когато човек е кълбо от нерви и тревоги. Плаките се отлагат при стрес. А притискането на съда отвън може да се получи примерно при мускулно напрягане на телата на прешлените или при наличие на остеофити, познати като шипове (това е характерно за гръбначните артерии).

 

Можем ли да се справим с тези ситуации? Можем! Нека ги разгледаме подред.

 

1. Стрес

 

Това е физиологична реакция, която се състои в изхвърляне в кръвта на специални хормони, повишаващи мускулния тонус. В природата тази реакция подготвя животното да се бори за живота си: или да се бие, или да бяга. Интензивната мускулна работа, следваща тази реакция, неутрализира стресовите хормони. Ако те са отработени от мускулите, тонусът на мускулите и кръвоносните съдове веднага се нормализира.

 

При човека обаче след отделянето на тези хормони липсва работа на мускулите, те остават в кръвта дълго време, като предизвикват мускулно притискане и повишено кръвно налягане. В този случай, ако изхождаме от разбирането за самия механизъм на съдовия спазъм, е ясно какво трябва да правим: да натоварим мускулите, за да неутрализираме отделените стресови хормони. Всяко физическо натоварване – но интензивно, до изпотяване – сваля стреса по-добре от което и да е лекарство!

 

2. Образуване на холестеролни плаки

 

За този процес допринасят две ситуации. Първата е свързана отново със стреса – при стрес съдовете създават условия за отлагане на холестерола по стените на кръвоносния съд, независимо дали в кръвта има излишък от холестерол. Втората условно е свързана с възрастта.

 

Тъй като холестеролът е материал за производството на полови хормони – и мъжки, и женски – при намалено производство на тези хормони (причините за това са много, например климаксът) се получава относителен излишък на холестерол. Но плаки се образуват само при стрес.

 

Все пак ще е справедливо да отбележим, че мъжките полови хормони (андрогените) допринасят за отлагането на холестеролни плаки в съдовете. А женските (естрогените), обратното, възпрепятстват развитието на атеросклерозата. Затова преди климакса жените не развиват атеросклероза. А мъжете умират все по-често от инфаркт на млада възраст.

 

Наличието и количеството на холестерол в приеманата храна няма никакво значение.

 

3. Притискане на артериите отвън

 

Притискането на артериите е възможно да идва от костите, мускулите и фасциите или от тумор. Към темата на разговора ни се отнася само притискането от страна на костите. Защото такова притискане е възможно само по отношение на двете гръбначни артерии – лявата и дясната, които преминават в телата на горните четири шийни прешлена и между първия шиен прешлен и тилната кост, където най-често става притискането. В този случай нарушаването на кръвотока по гръбначните артерии е свързано с това, че пренапрегнатите мускули придърпват прешлените един към друг, като притискат в тях гръбначните артерии.

 

За да изключим този вариант за нарушаване на кръвоснабдяването на главния мозък, е достатъчно да отпуснем мускулите на врата.

 

За понижаване на кръвното налягане може да се прилага и визуализация, отстранявайки гореизброените причини за повишаването му, както и ортоклиностатична гимнастика и контрастна термогимнастика за съдовете.

 

Най-важното е да помним, че трябва да се отстрани причината за стесняването на кръвоносните съдове, а не следствието – артериалната хипертония.

 

Има още един вариант за развитието на хипертония – тя може да се дължи на микроциркулационни нарушения. Тъканите, както вече казахме, се нуждаят от кислород. Кислородът се пренася от еритроцитите – клетките на кръвта. Еритроцитите получават кислород в белите дробове, а го отдават в тъканите. Предаването на кислорода от еритроцитите в тъканта става в капилярите. И тъй като еритроцитите имат по-голям диаметър от капилярите, като стигне до капиляра, еритроцитът се свива в тръбичка, благодарение на което става отдаването на кислорода. Така трябва да е според нормата.

 

Ако обаче вътрешната среда на организма стане киселинна, еритроцитите набъбват и вече не могат да се свиват в тръбички, а по-късно се слепват в стълбчета. Следователно те вече не могат да попаднат в капиляра. В резултат снабдяването на тъканите с кислород се влошава. Тази ситуация също води до повишаване на артериалното налягане.

 

Този проблем може да се реши, като се създаде алкална среда в тъканите. За това ще стане дума по-нататък (в главите за храненето и старостта). Интересно е, че нашата медицина лекува слепването на еритроцитите, като предписва аспирин (ацетилсалицилова киселина), като по този начин повишава още повече киселинността в организма и отъпква пътя към инфаркта или инсулта.

 

 

Откъс от книгата КНИГА НА ЖИВОТА. ЗА ВСИЧКИ, КОИТО СА СЕ ОТЧАЯЛИ, ЧЕ ЩЕ НАМЕРЯТ ЛЕКАРИТЕ, СПОСОБНИ ДА ГИ ИЗЛЕКУВАТ на д-р Евгений Божиев, издателство Гнездото

 

 

Доктор Евгений Божиев е завършил факултета за подготовка на лекари за авиацията и космонавтиката в Ленинградската военномедицинска академия. Специализира неврология, неврофизиология, психотерапия, мануална терапия, остеопатия, оздравителни техники. Неговите уникални методи за самолечение са проверени от над 30 години медицинска практика.

 

Всяка болест може да бъде излекувана, а всеки човек може да върне здравето и младежкия си вид, убеден е доктор Евгений Божиев.

 

И за това е необходимо едва половин час на ден, прости упражнения и ясно разбиране на причините за възникване на болестите, както и механизма на тяхното развитие.

 

Една книга, която ще ви покаже, че можете сами да поддържате тялото си здраво и жизнено, независимо от възрастта.

 

Лесни техники за избавяне от конкретни заболявания, методи, упражнения и съвети за справяне с произтичащите от тях болки и неразположения, общи принципи за поддържане на добро здраве.

 

Когато прочетете тази книга, ще се убедите, че доброто здраве, за което всички ние мечтаем, не е толкова трудно постижимо, а тя ще се превърне в безценен наръчник за всеки ден.

 

 

 

 


Когато става въпрос за правилно и грешно, повечето от нас не се стремят към морално съвършенство. Ние просто искаме да се почувстваме достатъчно добри – а това сякаш ни дава зелена светлина да правим каквото поискаме.

прочети още

Необузданият страх може не само да ви разболее. Той може да ви накара непрекъснато да търсите медицинска помощ и съответно да получите твърде много и ненужни лекарства и терапии.

прочети още

Необузданото използване на фармакотерапията в цял свят доведе не само до превръщането на лечението в бизнес, който няма нищо общо с понятието „здраве“, но и до развитието на множество усложнения...

прочети още

По принцип няма нищо лошо да изразяваш загриженост за проблемите на планетата. Но не е в реда на нещата да надценяваш собствената си компетентност по тези въпроси, когато дори не можеш да се насилиш да станеш от леглото.

прочети още

Надписът „не съдържа глутен“ е станал толкова привлекателен, че напоследък започнаха да го слагат върху опаковките на продукти, които поначало никога не са съдържали глутен. Безглутенов ориз, безглутенова царевица, даже безглутенова вода.

прочети още

Над седемдесет романа, милиарди продадени книги, милиони хора по целия свят, влюбени в нейните заплетени мистерии, и живот, по-интересен от приключенски филм…

прочети още

Малко са нещата, които можем да си представим, изпушим или инжектираме, предизвикващи по-силно пристрастяване от информационните технологии. Нашите модерни, високотехнологични устройства ни държат в плен и ни карат...

прочети още

Това се случило в една тропическа страна. Младо момиче се омъжило, но много скоро след сватбата отишло при майка си и се оплакало: – Нещо не вървят нещата с моя мъж.

прочети още

Пълната картина на човешкия отговор на стреса се оказва много по-сложна от реакцията "бий се или бягай". Както и самият човек, този отговор на организма е еволюирал, за да се приспособи по-добре към света, в който живеем сега.

прочети още

Кога и къде трябва да спрем? Ако една нищожно малка групичка хора прецени, макар и хипотетично, че едни или други думи съдържат обиден оттенък, какво следва тогава? До безкрайност ли ще продължим да забраняваме думи?

прочети още

Всеки от нас притежава огромна сила. Сила, която може да промени света. Просто трябва да го пожелаем и да вложим сърце и душа. Дали ще служим на Доброто или на Злото, зависи само от нас...

прочети още

Живял някога един тъжен и нещастен цар. Той имал слуга, който бил пълна негова противоположност – винаги бил весел, жизнерадостен и доволен от живота. Всяка сутрин, когато носел закуската в покоите на своя господар...

прочети още

Когато съм се родил, Господ е дал в ръцете на моя ангел хранител златна чаша с две дръжки и му казал: „Дръж здраво тази чаша! Течността в нея е неговият живот и сега е пълна догоре. Когато и последната капка изтече...

прочети още

В Гърция има един остров, където хората доживяват до столетна възраст, работят и продължават да се радват на живота. И това не е единственото чудо, случващо се на остров Икария.

прочети още

Родителите станаха силно чувствителни към краткосрочното емоционално страдание на децата си и в същото време страхът, че може да им навредят, нарасна болезнено и стана вреден. Вероятно ще възразите...

прочети още

Много хора имат проблеми със стомаха поради стрес. И наистина, точно стресовите ситуации, активирайки парасимпатиковата нервна система, предизвикват промени в лигавицата на стомаха, които се наричат „гастрит“ и...

прочети още

За мнозина изразът „под стрес съм“ е станал своеобразен отличителен знак, повод за гордост. Ние парадираме със своя стрес като доказателство, че сме ангажирани, ефективни и ценни за обществото.

прочети още

Оказва се, че самотата може да бъде по-вредна за здравето ви от цигарите, а принадлежността към общност, която ви подкрепя, може да увеличи продължителността на живота ви. Не вярвате ли?

прочети още

Всеки, който е имал по-продължителна връзка, знае, че дреболии като оставянето на пастата за зъби отворена или сърбането на кафето сутрин могат да ни вкарат в омагьосания кръг на погрешни проекции и негативни заключения.

прочети още

Здравите жени не искат момчета. Те искат мъже. Те се нуждаят от партньор, с когото да се състезават, с когото да влизат в двубой. Ако са силни, те искат някой по-силен. Ако са умни, искат някой по-умен.

прочети още

Всяка среща, всяко преживяване е единствено по рода си съкровище, което никога няма да се повтори по същия начин. И ако го оставим да ни се изплъзне, без да му се насладим, възможността ще е изгубена завинаги. За това разказва стара тибетска легенда…

прочети още

Две жени седят в открито кафене и отпиват горещо кафе. Кара изглежда посърнала. А Лиса e толкова жизнена. Хронологически двете са на една и съща възраст. Но биологически Кара е с десетилетия по-възрастна. Каква е тайната?

прочети още

Те не са супергерои, но са успели да останат на този свят много повече време, отколкото предполага средната продължителност на живота.

прочети още

Глутенът е протеин, а не въглехидрат. Твърдението, че глутенът е въглехидрат, е доста популярно, но напълно погрешно. Не, не е. Това е протеин, който...

прочети още

Само с една приемаща, открита и широкоскроена нагласа можем леко да се отдалечим от мислите и емоциите си, да ги „пуснем“ и да се откачим от миналите преживявания...

прочети още

Как градим живота си? Дали изборите, които правим днес, не определят мястото, на което ще се намираме утре?

прочети още

Един човек живеел в красива къща със спретнат, подреден двор. Имал разкошна цветна градина и няколко ябълкови дървета, за които се грижел с радост. Той бил позитивен и винаги усмихнат...

прочети още

Много от вас вероятно си мислят, че пиенето на сокове всъщност не звучи толкова зле. Една от причините е, че плодовите сокове имат фантастичен вкус, течност...

прочети още

Всеки се бори по някакъв начин с изкушенията и пристрастеностите си, но това не са индивидуални слабости и несъвършенства – те са характерни за всеки ..

прочети още

Когато бях студентка по медицина, се грижех за едно момченце на име Джо, което страдаше от рак в четвърти стадий. Джо никога не беше виждал баща си и посредата на агресивната химиотерапия...

прочети още

В един топъл пролетен ден от небето се изсипал внезапен дъжд. Силен дъжд, който бързо прогонил хората от улиците. Но двама души все още стояли под дъжда...

прочети още

Приятно ми е да ви се представя, аз съм Иван и съм просто един бездомник, който живее на улицата и се храни от подаянията ви. Сам съм. Нямам родители,..

прочети още

Всеки от нас е чувал и разказвал с удивление за невероятен случай, в който някой се е излекувал от рак и после е живял двайсет години в чудесно здраве...

прочети още

Имало някога един цар. Всичко си имал и живеел спокойно и щастливо. Но един ден върху царството му се струпали много беди. Настъпила страшна суша, коя..

прочети още

Предлагаме ви няколко мисли от великолепната книга на д-р Джордан Питърсън „12 ПРАВИЛА ЗА ЖИВОТА: ПРОТИВООТРОВА СРЕЩУ ХАОСА“ , която слага пръст в раните...

прочети още

Никой не е роден жесток, с идеята да върши зло. Но заради определени обстоятелства сега той не ме харесва и ме е ударил. Може би моето поведение или отношение, или дори изражението...

прочети още

Веднъж при един мъдрец дошла млада, красива девойка, разстроена и със сълзи на очи. – Не мога повече, Учителю... – проплакала тя. – Много съм разочарована...

прочети още