Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

  • издателство: Гнездото

Революционен подход в разбирането за човешкото здраве и дълголетие!

 

Защо някои хора на 60 години изглеждат и се чувстват като на 40, а други на 40 изглеждат и се чувстват като старци?

 

Вече знаем една от причините. Това са теломерите – специална ДНК в краищата на нашите хромозоми.

 

В книгата „Ефектът на теломерите“ д-р Елизабет Блекбърн, лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето, и д-р Елиса Епъл, водещ здравен психолог, предлагат едно революционно и напълно ново разбиране на процесите на стареене и на човешкото дълголетие и здраве. Те откриват, че свързващото звено между наследствеността и начина на живот, между ума и тялото, са именно теломерите. Теломерите се оказват онзи скрит механизъм, който обяснява защо и по какъв начин се изчерпват ресурсите на организма. С възрастта теломерите се скъсяват и в живота ни нахлуват болестите.

 

Д-р Елизабет Блекбърн открива един биологичен индикатор, ензимът теломераза, който възстановява теломерите. Това откритие и установяването на ролята на теломерите в процеса на стареенето ѝ носи световна слава и Нобелова награда. Резултатите от нейните проучвания сочат, че един от основните фактори, за да „отложим“ старостта и да се радваме на дълъг живот в добро здраве, е именно дължината и здравето на теломерите.

 

Другият автор, здравният психолог д-р Елиса Епъл, провежда оригинални изследвания върху това как начинът на живот и психологическите навици могат да защитят теломерите, забавяйки болестите и подобрявайки качеството на живот.

 

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Остаряването не е задължително да бъде еднопосочно спускане по хлъзгавия склон на физическата немощ и разпад. Смайващото откритие, че теломерите всъщност могат да се удължават, ни дава едно ново и по-оптимистично разбиране за човешкото здраве и дълголетие.

 

В „Ефектът на теломерите“ са изложени редица научни изследвания и действителни случаи, които не само свидетелстват за връзката между стареенето и изхабяването на теломерите, но и – което е още по-вълнуващо – че този процес може да се забави и дори да се обърне.

 

Една книга, която ви дава властта сами да удължите времетраенето на своята младост и да живеете по-дълго в добро здраве!

 

Това е първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем на клетъчно ниво и как можем с малки промени в ежедневните си навици да поддържаме своите клетки здрави. Авторите показват, че здравето и дължината на теломерите са биологичната основа на връзката между ума и тялото. Те предлагат уникални препоръки, които ще ви помогнат се погрижите за дължината и здравето на своите теломери, за да съхраните по-дълго своята младост и да удължите периода, в който се радвате на добро здравословно състояние, да водите активен и смислен живот до края на дните си.

 

Бестселър на „Ню Йорй Таймс“!

 

ОТЗИВИ ЗА КНИГАТА „ЕФЕКТЪТ НА ТЕЛОМЕРИТЕ“:

 

„Блекбърн и Епъл ни демонстрират как начинът на живот оказва сериозен ефект не само върху нашето здраве и добра физическа форма, но и върху начина, по който остаряваме. „Ефектът на теломерите“ е наръчник за това как да се съхраним млади и да живеем по-дълго.“ Ариана Хъфингтън

 

„Елизабет Блекбърн и Елиса Епъл правят революционното откритие, че теломерите, структура в края на вашето ДНК, с която завършват хромозомите ви, не просто изпълняват командите, подавани от генетичния ви код. Нещо повече, те внимателно слушат и запомнят какво им казвате. Попиват инструкциите, които им давате. Реагират на покоя или на стреса, в които се намирате, на емоции като тъга и радост. По този начин теломерите влияят на състоянието на мозъка ви, на настроението ви, на бързината, с която остарявате, и на риска от невродегенеративни заболявания. С други думи, човек може да промени начина, по който остарява, на най-елементарно клетъчно ниво. Така че, ако искате умът ви да остане остър и не само това, трябва да научите повече за теломерите си и да останете във връзка с тях. Тази книга ще ви покаже как да го направите, и то по един колкото интелектуално вълнуващ, толкова и леснодостъпен начин. Тя ще се превърне в класика. Това е едно от най-въздействащите произведения в областта на биологията за последното десетилетие.“ Ерик Кандел, Нобелов лауреат, автор на „В търсене на паметта: Появата на нова наука за съзнанието“

 

„Най-накрая се приближаваме до разплитане на сложното кълбо от биологични, поведенчески и социални въздействия, в резултат на които някои хора се радват на добро здраве, а други стават жертва на различни неразположения и болести. Образователна от първата до последната страница, понякога дори поетична, „Ефектът на теломерите“ запознава читателя с вълнуващите анализи и заключения на двама водещи изследователи в областта на поведението, здравето и дълголетието. Като избягват евтините наставления, обещаващи бързи резултати, Блекбърн и Епъл разкриват дългосрочните модели на поведение, които гарантират по-голяма дължина на теломерите, по-продължителен период на оптимално здраве и по-дълъг живот.“ Хауърд С. Фрийдман, доктор на науките, почетен професор от Калифорнийския университет, Ривърсайд, автор на „Проект Дълголетие: Изненадващи открия за здравето и дългия живот от емблематично проучване, продължило осем десетилетия.“

 

●●●

 

ЗА АВТОРИТЕ

 

Д-р Елизабет Блекбърн, доктор на науките, получи Нобеловата награда за физиология и медицина през 2009 година заедно с двама свои колеги за откритието на молекулярната природа на теломерите и за откриването на теломеразата, ензимът, който поддържа теломерите. В момента тя е председател на Института „Салк” и почетен професор в Калифорнийския университет в Сан Франциско. Блекбърн е била председател на Американската асоциация за изследване на рака и на Американското общество по клетъчна биология, както и носител на почти всички големи медицински награди, сред които и Наградата за базисни медицински проучвания „Албърт Ласкър”. Тя е сред 100-те най-влиятелни личности на списание „Тайм”. Член е на Националната академия на науките и на Националната академия по медицина на Съединените щати, както и на Кралското общество в Лондон.

 

Блекбърн е допринесла за оформянето на публичната политика в науката и е била член на Президентския съвет по биоетика, консултативен орган към президента на Съединените щати.

 

Елизабет Блекбърн е родена в Тасмания, Австралия. Получава бакалавърската си степен по естествени науки от Университета в Мелбърн, а докторската си степен ‒ от Университета в Кеймбридж, след което става научен сътрудник в университета „Йейл”. Тя и съпругът ѝ в момента живеят в Ла Джола, Калифорния, и в Сан Франциско.

 

Д-р Елиса Епъл, доктор на науките, е водещ здравен психолог, който изследва стреса, стареенето и затлъстяването. Тя е професор в Катедрата по психиатрия на Калифорнийския университет в Сан Франциско, директор на Центъра по стареене, метаболизъм и емоции, директор на Центъра за изследване на затлъстяването и асоцииран директор на Центъра по обществено здраве в същия университет. Тя е член на Националната академия по медицина и е част от консултативния комитет на Националния институт по здравни инициативи (като програмата Наука за поведенческа промяна), Института „Ум и живот” и Европейското общество за превантивна медицина. Епъл е носител на много изследователски награди, сред които наградите на университета „Станфорд”, Обществото по поведенческа медицина, Изследователската академия по поведенческа медицина и Американската психологическа асоциация.

 

Елиса Епъл е родена в Кармел, Калифорния. Получава бакалавърската си степен от университета „Станфорд”, а докторската си степен по клинична и здравна психология ‒ от университета „Йейл”. Прекарва клиничния си стаж в здравната система на ветеранската администрация на Пало Алто и става научен сътрудник в Калифорнийския университет в Сан Франциско. Живее в Сан Франциско със съпруга си и сина си.

 

Корица: Мека

Страници: 384

Формат: 15.5 х 23.5 см

Тегло: 0.580 кг

Превод от английски: Елена Кодинова

ISBN: 978-619-7316-26-1

Издадена: 17 август 2018 г

Издателство: Гнездото

 

22,95 лв. 16,06 лв.
Базова цена: 16,06 лв.
Моля, изберете:
Доставка
Начини на плащане
Информация за регистрирани потребители
Доставка

Доставката за България се извършва чрез куриерска фирма „Спиди“.

Доставката се извършва ДО АДРЕС или ДО ОФИС на "Спиди". 

Цената на доставката за една пратка на територията на България е:

- 4.40 лв. до офис на "Спиди";

- 5.90 лв. до адрес.

За поръчки на стойност над 60 лв. доставката е безплатна (Не важи за доставки извън България.)

При наличност на продуктите срокът на доставка е 3 работни дни.

За поръчки извън територията на България плащането може да се извърши единствено по банков път, чрез Epay или чрез кредитнa/дебитнa картa

Вижте повече в страницата ДОСТАВКА - тарифи и условия

Начини на плащане

Можете да заплатите вашите поръчки чрез наложен платеж, банков превод, кредитни и дебитни карти, ePay.bg

Вижте повече в страницата НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ

Информация за регистрирани потребители

Уважаеми потребители,

Направихме някои промени в уебсайта на издателство Гнездото. Те са свързани с подобряването на сигурността и обслужването на нашите клиенти.

 

Ако вече имате потребителски акаунт в gnezdoto.bg, поради промените в платформата той не е активен.

 

Ако желаете да го подновите, е необходимо да направите нова регистрация, като можете да използвате същия имейл адрес.

 

Регистрирането на новия Ви акаунт ще отнеме само няколко минути.

 

Извиняваме се за причиненото неудобство.

Подобни продукти
Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!