Ефектът на моралното оправдание – трик на мозъка, който ни убеждава, че можем да направим това, което искаме

Ефектът на моралното оправдание – трик на мозъка, който ни убеждава, че можем да направим това, което искаме

26 януари 2023

 

Когато става въпрос за правилно и грешно, повечето от нас не се стремят към морално съвършенство. Ние просто искаме да се почувстваме достатъчно добри – а това сякаш ни дава зелена светлина да правим каквото поискаме.

 

Дори самата мисъл, че правим нещо добро, може да ни послужи като оправдание да се поддадем на импулсивните си желания. Психолозите наричат това явление „ефект на моралното оправдание“.

 

Точно той е едно възможно обяснение защо най-големите обществени авторитети – свещеник, политик, защитаващ семейните ценности, или прокурор, борещ се с корупцията – са способни да оправдаят пред себе си толкова сериозни прегрешения.

 

Примерите са много: телевизионен проповедник, който спи със секретарката си; консервативен финансист, който ремонтира къщата си с обществени средства; или полицай, който използва неоправдано сила срещу неоказващ съпротива престъпник. Повечето хора не се замислят за първичните си пориви, когато се чувстват уверени в добродетелността си. В този смисъл, може би общественото положение на някои високопоставени личности постоянно им напомня, че са много добродетелни.

 

А какво са предизвикателствата за волята, ако не борба между добродетел и порок? Всяко нещо, на което прикачваме морална стойност, става податливо на моралното оправдание. Ако си внушим, че сме „добри“, когато спортуваме, и „лоши“, когато мързелуваме, има по-голяма вероятност да пропуснем утрешната тренировка, след като днес сме се потрудили добре. Ако възприемаме работата по важен проект за „добро“, а отлагането ѝ – за „лошо“, е доста по-вероятно да се размотаваме целия следобед, ако сутринта сме отбелязали сериозен напредък. Най-просто казано: когато имаме противоречиви желания, чувството, че сме били добри, ни осигурява извинение да бъдем и малко лоши.

 

Когато психолозите изследват оправданието, с което се отдаваме на пороците си, анкетираните съобщават, че правят избор, върху който имат пълен контрол. Освен това не изпитват вина. Напротив, чувстват се горди, че са си заслужили наградата. И главното основание, което изтъкват, е: „Бях толкова добър. Заслужавам да се поглезя малко“. Това чувство, че имаме право на заслужена награда, доста често става причина за провалите ни. Тъй като възприемаме задоволяването на слабостите си като най-подходящата награда за своята добродетелност, ние забравяме истинските си цели и лесно се поддаваме на изкушението.

 

 

В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ ОТКЪС ОТ КНИГАТА "ИНСТИНКТЪТ НА ВОЛЯТА" ОТ КЕЛИ МАКГОНИГЪЛ

 

 

Най-лошата страна на моралното оправдание не е в съмнителната му логика; проблемът е как то ни кара да действаме срещу интересите си, как ни убеждава, че вредното ни поведение – нарушаването на диетата, разклащането на личния бюджет или „открадването“ на още една цигара – е „награда“. Звучи безумно, но това е невероятно успешен трик на мозъка, който ни убеждава, че трябва да направим това, което искаме.

 

За да не попаднете в капана на моралното оправдание, е важно да разграничите истинските морални дилеми от това, което просто е трудно. Укриването на данъци и изневярата са неморални неща, но нарушаването на диетата не е смъртен грях, нали така? И все пак повечето хора възприемат всички форми на самоконтрол – нарушаването на диетата, спането до късно или просрочването на кредита – като някакво мерило за това дали са добри или лоши. Само че никое от тези неща не е определящо за греха или добродетелността. Когато мислим за предизвикателствата на волята си от морална гледна точка, ние се разсейваме с морални преценки за себе си и забравяме как тези предизвикателства ще ни помогнат да постигнем онова, което искаме.

 

ЕФЕКТЪТ НА ОРЕОЛА

 

Друга форма на моралното оправдание е така нареченият халоефект (ефект на ореола) – нещо „добродетелно“ създава ореол около изкушението и ни дава основание да му се поддадем. С други думи, убеждаваме себе си, че това, което искаме, не е толкова лошо.

 

Представете си, че сте в супермаркета и купувате продукти за почивните дни. Подминавате щанда за здравословни храни и попадате при фризерите, където ви посреща невероятна промоция. Един истински ангел – момиче от плът и кръв, не плод на тийнейджърските ви фантазии – държи табличка с апетитни хапки, които ви предлага да опитате. Златистото сияние от косата ѝ озарява купчинка миникренвиршчета. От цялото ѝ същество сякаш струи божествена музика. „Пробвайте“ – кани ви ангелът. Поглеждате хапките и си представяте колко наситени мазнини, нитрити и холестерол съдържат. Знаете, че тези кренвирши са вредни за здравето ви, но възможно ли е такова ангелче да ви подмами към нещо лошо? Може би само една хапка…

 

 

 

 

Честито! Току-що се запознахте с ефекта на ореола и му се поддадохте. Тази форма на моралното оправдание търси всевъзможни причини да кажете „да“ на изкушението. Когато искаме да си угодим, ние сме готови да приемем всеки намек за добродетелност като оправдание за постъпката си.

 

Ако искате примери, просто отидете в някой ресторант. Изследванията показват, че хората, които избират основно ястие, рекламирано в менюто като здравословно, са по-склонни да си поръчат нездравословни напитки, гарнитура или десерт. Въпреки че целта им е да се хранят правилно, в крайна сметка те поглъщат повече калории, отколкото тези, които започват с обикновен ордьовър.

 

Диетолозите го наричат здравословен ореол. Толкова хубаво ни става, че сме поръчали нещо здравословно, че цялата ни лакомия след това изглежда съвсем приемливо. Освен това възприемаме добрия избор като неутрализатор на лошия, в някои случаи – буквално.

 

Учените са установили, че когато един хамбургер е в комбинация със зелена салата, хората го възприемат като по-малко калоричен в сравнение със същия сандвич, сервиран самостоятелно. Това противоречи на всякакъв здрав разум, освен ако не вярвате, че прибавена към дадено ястие, марулята магически намалява калоричността му. (Всъщност, като наблюдавам какво поръчват хората по заведенията, явно много от тях виждат такъв ефект в диетичната кола.)

 

Обяснението е, че салатата замъглява правилната ни преценка и създава усещането, че ядем нещо здравословно. Листата от маруля хвърлят „здравословен ореол“ около хамбургера и ни карат да подценим истинската му „стойност“. Оказва се, че спазващите диета (а те би трябвало да знаят калорийното съдържание на храните) са по-податливи на халоефекта, като занижават преценката си със 100 калории, ако са поръчали и салата.

 

Халоефектът се проявява винаги, когато едно изкушение  се комбинира с нещо добродетелно. Например хора, които купуват шоколад в рамките на дарителска кампания, са склонни да изядат повече от него като награда за доброто си дело. Щедростта озарява с ореол сладкото изкушение и благодетелите си похапват на воля без никакви угризения. Когато намерят добра оферта, пристрастените към търсене на намаления са склонни да се възнаградят за спестените пари, като изхарчат повече, отколкото са планирали, а хората, обичащи да правят подаръци, може да се почувстват толкова щедри, че да решат, че и те заслужават подарък. (Това може би обяснява защо дамските обувки и дрехи имат най-голям дял в празничното пазаруване.)

 

ВЪЛШЕБНИТЕ ДУМИЧКИ „БЕЗ МАЗНИНИ“ ИЛИ „БИО“

 

Проблемът тук е, че когато мислим за храната или покупките от гледна точка на „добро“ и „зло“, допускаме доброто чувство да замъгли здравия разум. Това позволява на ресторантите и магазините да добавят 1% добродетел към 99% грях и да ни накарат да се чувстваме удовлетворени от себе си, въпреки че по този начин саботират дългосрочните ни цели. Тъй като вече сме се сблъскали с конфликта на целите си (Здраве! Не, удоволствие!), ние с готовност участваме в този фарс.

 

Истерията по здравословните бисквити „Снак уелс“ през 1992 г. е отличен пример за този вид морално оправдание. Когато хората на диета видеха надписа „Без мазнини!“ на опаковката, това като че ли заличаваше всички грехове на дяволските шоколадови изкушения вътре. Борещите се с килограмите, противно на всякаква логика, поглъщаха цели кутии от тези лакомства с високо съдържание на захар, сякаш заслепени от ярката светлина на ореола „Без мазнини!“. (Добре де, ще си призная: и аз бях една от тях.)

 

В наши дни рекламата „без мазнини“ може и да няма чак такъв ефект върху изтормозените гладуващи за здраве, но хората все още не са поумнели. Последните изследвания показват, че ние просто търсим нови магически думи. Вярваме, че бисквитките „Орео“, рекламирани като „био“, са по-малко калорични от обикновените и могат да се ядат спокойно всеки ден. Да го наречем „зелено сияние“ – консумирането на био храни е не само здравословно, но и полезно за планетата.

 

Екосъобразността на бисквитите сякаш изкупва калорийните им грехове. Колкото по-загрижен за околната среда е човек, толкова повече подценява калориите в органичните храни и одобрява ежедневното им консумиране – досущ като хората, които под влияние на здравословния ореол добавят салата към хамбургера си. Колкото повече ценим определено добро качество, толкова по-малко си даваме сметка как прекаляването с „добрите“ неща подкопава дългосрочните ни цели.

 

 

Откъс от книгата ИНСТИНКТЪТ НА ВОЛЯТА на д-р Кели Макгонигъл, издателство Гнездото

 

 

Ако фразите "Нямам воля" и "Стресът ме убива" тровят живота ви, книгите на д-р Кели Макгонигъл са за вас! Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

 

 


 

 


Необузданият страх може не само да ви разболее. Той може да ви накара непрекъснато да търсите медицинска помощ и съответно да получите твърде много и ненужни лекарства и терапии.

прочети още

Необузданото използване на фармакотерапията в цял свят доведе не само до превръщането на лечението в бизнес, който няма нищо общо с понятието „здраве“, но и до развитието на множество усложнения...

прочети още

По принцип няма нищо лошо да изразяваш загриженост за проблемите на планетата. Но не е в реда на нещата да надценяваш собствената си компетентност по тези въпроси, когато дори не можеш да се насилиш да станеш от леглото.

прочети още

Надписът „не съдържа глутен“ е станал толкова привлекателен, че напоследък започнаха да го слагат върху опаковките на продукти, които поначало никога не са съдържали глутен. Безглутенов ориз, безглутенова царевица, даже безглутенова вода.

прочети още

Над седемдесет романа, милиарди продадени книги, милиони хора по целия свят, влюбени в нейните заплетени мистерии, и живот, по-интересен от приключенски филм…

прочети още

Малко са нещата, които можем да си представим, изпушим или инжектираме, предизвикващи по-силно пристрастяване от информационните технологии. Нашите модерни, високотехнологични устройства ни държат в плен и ни карат...

прочети още

Това се случило в една тропическа страна. Младо момиче се омъжило, но много скоро след сватбата отишло при майка си и се оплакало: – Нещо не вървят нещата с моя мъж.

прочети още

Пълната картина на човешкия отговор на стреса се оказва много по-сложна от реакцията "бий се или бягай". Както и самият човек, този отговор на организма е еволюирал, за да се приспособи по-добре към света, в който живеем сега.

прочети още

Кога и къде трябва да спрем? Ако една нищожно малка групичка хора прецени, макар и хипотетично, че едни или други думи съдържат обиден оттенък, какво следва тогава? До безкрайност ли ще продължим да забраняваме думи?

прочети още

Всеки от нас притежава огромна сила. Сила, която може да промени света. Просто трябва да го пожелаем и да вложим сърце и душа. Дали ще служим на Доброто или на Злото, зависи само от нас...

прочети още

Живял някога един тъжен и нещастен цар. Той имал слуга, който бил пълна негова противоположност – винаги бил весел, жизнерадостен и доволен от живота. Всяка сутрин, когато носел закуската в покоите на своя господар...

прочети още

Когато съм се родил, Господ е дал в ръцете на моя ангел хранител златна чаша с две дръжки и му казал: „Дръж здраво тази чаша! Течността в нея е неговият живот и сега е пълна догоре. Когато и последната капка изтече...

прочети още

В Гърция има един остров, където хората доживяват до столетна възраст, работят и продължават да се радват на живота. И това не е единственото чудо, случващо се на остров Икария.

прочети още

Родителите станаха силно чувствителни към краткосрочното емоционално страдание на децата си и в същото време страхът, че може да им навредят, нарасна болезнено и стана вреден. Вероятно ще възразите...

прочети още

Много хора имат проблеми със стомаха поради стрес. И наистина, точно стресовите ситуации, активирайки парасимпатиковата нервна система, предизвикват промени в лигавицата на стомаха, които се наричат „гастрит“ и...

прочети още

За мнозина изразът „под стрес съм“ е станал своеобразен отличителен знак, повод за гордост. Ние парадираме със своя стрес като доказателство, че сме ангажирани, ефективни и ценни за обществото.

прочети още

Оказва се, че самотата може да бъде по-вредна за здравето ви от цигарите, а принадлежността към общност, която ви подкрепя, може да увеличи продължителността на живота ви. Не вярвате ли?

прочети още

Всеки, който е имал по-продължителна връзка, знае, че дреболии като оставянето на пастата за зъби отворена или сърбането на кафето сутрин могат да ни вкарат в омагьосания кръг на погрешни проекции и негативни заключения.

прочети още

Здравите жени не искат момчета. Те искат мъже. Те се нуждаят от партньор, с когото да се състезават, с когото да влизат в двубой. Ако са силни, те искат някой по-силен. Ако са умни, искат някой по-умен.

прочети още

Всяка среща, всяко преживяване е единствено по рода си съкровище, което никога няма да се повтори по същия начин. И ако го оставим да ни се изплъзне, без да му се насладим, възможността ще е изгубена завинаги. За това разказва стара тибетска легенда…

прочети още

Две жени седят в открито кафене и отпиват горещо кафе. Кара изглежда посърнала. А Лиса e толкова жизнена. Хронологически двете са на една и съща възраст. Но биологически Кара е с десетилетия по-възрастна. Каква е тайната?

прочети още

Те не са супергерои, но са успели да останат на този свят много повече време, отколкото предполага средната продължителност на живота.

прочети още

Глутенът е протеин, а не въглехидрат. Твърдението, че глутенът е въглехидрат, е доста популярно, но напълно погрешно. Не, не е. Това е протеин, който...

прочети още

Само с една приемаща, открита и широкоскроена нагласа можем леко да се отдалечим от мислите и емоциите си, да ги „пуснем“ и да се откачим от миналите преживявания...

прочети още

Как градим живота си? Дали изборите, които правим днес, не определят мястото, на което ще се намираме утре?

прочети още

Един човек живеел в красива къща със спретнат, подреден двор. Имал разкошна цветна градина и няколко ябълкови дървета, за които се грижел с радост. Той бил позитивен и винаги усмихнат...

прочети още

Много от вас вероятно си мислят, че пиенето на сокове всъщност не звучи толкова зле. Една от причините е, че плодовите сокове имат фантастичен вкус, течност...

прочети още

Всеки се бори по някакъв начин с изкушенията и пристрастеностите си, но това не са индивидуални слабости и несъвършенства – те са характерни за всеки ..

прочети още

Когато бях студентка по медицина, се грижех за едно момченце на име Джо, което страдаше от рак в четвърти стадий. Джо никога не беше виждал баща си и посредата на агресивната химиотерапия...

прочети още

В един топъл пролетен ден от небето се изсипал внезапен дъжд. Силен дъжд, който бързо прогонил хората от улиците. Но двама души все още стояли под дъжда...

прочети още

Приятно ми е да ви се представя, аз съм Иван и съм просто един бездомник, който живее на улицата и се храни от подаянията ви. Сам съм. Нямам родители,..

прочети още

Всеки от нас е чувал и разказвал с удивление за невероятен случай, в който някой се е излекувал от рак и после е живял двайсет години в чудесно здраве...

прочети още

Имало някога един цар. Всичко си имал и живеел спокойно и щастливо. Но един ден върху царството му се струпали много беди. Настъпила страшна суша, коя..

прочети още

Артериалната хипертония – високо кръвно налягане – създава много неблагоприятни условия за храненето на клетките. Организмът знае това и всячески...

прочети още

Предлагаме ви няколко мисли от великолепната книга на д-р Джордан Питърсън „12 ПРАВИЛА ЗА ЖИВОТА: ПРОТИВООТРОВА СРЕЩУ ХАОСА“ , която слага пръст в раните...

прочети още

Никой не е роден жесток, с идеята да върши зло. Но заради определени обстоятелства сега той не ме харесва и ме е ударил. Може би моето поведение или отношение, или дори изражението...

прочети още

Веднъж при един мъдрец дошла млада, красива девойка, разстроена и със сълзи на очи. – Не мога повече, Учителю... – проплакала тя. – Много съм разочарована...

прочети още