Джордан Питърсън: Ако искате да тичате, трябва първо да се научите да ходите

Джордан Питърсън: Ако искате да тичате, трябва първо да се научите да ходите

23 януари 2023

 

Преди няколко години при мен дойде една млада жена на около двайсет години – племенница на някакъв човек, който ми писа, след като гледал една от онлайн лекциите ми. Тя изглеждаше ужасно нещастна и сподели, че през последните шест месеца почти не е ставала от леглото. Дойде да поговорим, защото беше отчаяна.

 

Каза ми, че единственото нещо, което я спира да посегне на живота си, е отговорността за екзотичния ѝ домашен любимец – африкански сервал (африкански хищник от семейство Котки – Бел. пр.).

 

Това беше последната искра на предишния ѝ пламенен интерес към биологията, която за нейно съжаление изоставила след отпадането си от гимназията. Вместо да ѝ обърнат внимание, родителите ѝ я бяха оставили да се носи по течението и за няколко години това беше довело до катастрофални последици.

 

 

В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ ОТКЪС ОТ КНИГАТА "ОТВЪД РЕДА: ОЩЕ 12 ПРАВИЛА ЗА ЖИВОТА" НА ДЖОРДАН Б. ПИТЪРСЪН

 

 

Въпреки окаяното си положение тя имаше нещо като план. Мислеше да запише двугодишен курс на обучение, за да завърши гимназия, и после да кандидатства в колеж по ветеринарна медицина. Само че все още не беше проверила какво е необходимо да направи стъпка по стъпка, за да осъществи тази своя амбиция. Нуждаеше се от ментор. Тя нямаше близки приятели. За нея беше по-лесно да остане пасивна и да се предаде на своята изолация.

 

Поговорихме си надълго и нашироко в продължение на около час. Беше добро дете. Предложих ѝ да обсъдим по-подробно бъдещето ѝ и ако е съгласна, да се включи в една създадена от мен и колегите ми онлайн програма за планиране на целите.

 

 

 

 

Всичко вървеше добре, докато разговорът не се насочи към политиката. След като обсъдихме собствената ѝ житейска ситуация, тя изрази негодувание заради състоянието на света и надвисналата глобална катастрофа, свързана, както изтъкна, с последиците от човешката дейност върху околната среда.

 

По принцип няма нищо лошо да изразяваш загриженост за проблемите на планетата. Но не е в реда на нещата да надценяваш собствената си компетентност по тези въпроси – а може би изобщо да разсъждаваш върху тях, – когато си на двайсет, когато в живота ти не се случва нищо хубаво и дори не можеш да се насилиш да станеш от леглото. При това положение е необходимо да изясниш собствените си приоритети, а за тази цел трябва да проявиш нужното смирение, да обърнеш внимание на собствените си проблеми и да започнеш да ги разрешаваш.

 

По средата на тази словесна размяна си дадох сметка, че вече не водя разговор с изгубената млада жена, дошла да се допита до мен. Изведнъж се оказах в ролята на хипотетично равностоен събеседник, въвлечен в дебат с един идеолог, който знае какво не е наред в световен мащаб; който е наясно чия е вината за глобалните проблеми; който съзнава, че проявата на всяко лично желание ни прави участници в разрушаването на света и следователно е неморална; и най-сетне, който е убеден, че всички ние сме едновременно виновни и обречени.

 

Да продължа да водя този разговор, означаваше две неща: първо, да приема, че вече не разговарям с онази изгубена млада жена, а с човека или с нещото, което я беше обладало и я държеше в плен на някакви твърде общи, надличностни и цинични идеи; и второ, да приема, че обсъждането на подобни теми при конкретните обстоятелства е както приемливо, така и ползотворно.

 

И в двата случая нямаше да постигна нищо. Затова просто спрях. Не можех да не си направя извода, че това, което в продължение на месеци я държеше в състояние на морален ступор, беше не толкова чувството на вина, че има потенциален принос за пораженията, които човешката амбиция причинява на света, а по-скоро усещането за морално превъзходство, породено от собствената ѝ проява на загриженост (въпреки че подобна мрачна представа за човешките предразположености може да има опасно психологическо въздействие).

 

Простете за клишето, но ако искате да тичате, трябва първо да се научите да ходите. А преди да проходите – да се научите да пълзите. Само така можете да приемете позицията си на начинаещ – мястото си на дъното на йерархията, което презирате така безцеремонно, високомерно и користно. Освен това дълбоко античовешкото отношение, с което се проливат сълзи за погубването на околната среда, и нехуманното отношение на човека към човека неизбежно оказват силно въздействие върху психологическата нагласа, определяща връзката на индивида със самия себе си.

 

 

откъс от книгата "ОТВЪД РЕДА: ОЩЕ 12 ПРАВИЛА ЗА ЖИВОТА" на д-р Джордан Б. Питърсън, издателство Гнездото

 

 


 

 


Когато става въпрос за правилно и грешно, повечето от нас не се стремят към морално съвършенство. Ние просто искаме да се почувстваме достатъчно добри – а това сякаш ни дава зелена светлина да правим каквото поискаме.

прочети още

Необузданият страх може не само да ви разболее. Той може да ви накара непрекъснато да търсите медицинска помощ и съответно да получите твърде много и ненужни лекарства и терапии.

прочети още

Необузданото използване на фармакотерапията в цял свят доведе не само до превръщането на лечението в бизнес, който няма нищо общо с понятието „здраве“, но и до развитието на множество усложнения...

прочети още

Надписът „не съдържа глутен“ е станал толкова привлекателен, че напоследък започнаха да го слагат върху опаковките на продукти, които поначало никога не са съдържали глутен. Безглутенов ориз, безглутенова царевица, даже безглутенова вода.

прочети още

Над седемдесет романа, милиарди продадени книги, милиони хора по целия свят, влюбени в нейните заплетени мистерии, и живот, по-интересен от приключенски филм…

прочети още

Малко са нещата, които можем да си представим, изпушим или инжектираме, предизвикващи по-силно пристрастяване от информационните технологии. Нашите модерни, високотехнологични устройства ни държат в плен и ни карат...

прочети още

Това се случило в една тропическа страна. Младо момиче се омъжило, но много скоро след сватбата отишло при майка си и се оплакало: – Нещо не вървят нещата с моя мъж.

прочети още

Пълната картина на човешкия отговор на стреса се оказва много по-сложна от реакцията "бий се или бягай". Както и самият човек, този отговор на организма е еволюирал, за да се приспособи по-добре към света, в който живеем сега.

прочети още

Кога и къде трябва да спрем? Ако една нищожно малка групичка хора прецени, макар и хипотетично, че едни или други думи съдържат обиден оттенък, какво следва тогава? До безкрайност ли ще продължим да забраняваме думи?

прочети още

Всеки от нас притежава огромна сила. Сила, която може да промени света. Просто трябва да го пожелаем и да вложим сърце и душа. Дали ще служим на Доброто или на Злото, зависи само от нас...

прочети още

Живял някога един тъжен и нещастен цар. Той имал слуга, който бил пълна негова противоположност – винаги бил весел, жизнерадостен и доволен от живота. Всяка сутрин, когато носел закуската в покоите на своя господар...

прочети още

Когато съм се родил, Господ е дал в ръцете на моя ангел хранител златна чаша с две дръжки и му казал: „Дръж здраво тази чаша! Течността в нея е неговият живот и сега е пълна догоре. Когато и последната капка изтече...

прочети още

В Гърция има един остров, където хората доживяват до столетна възраст, работят и продължават да се радват на живота. И това не е единственото чудо, случващо се на остров Икария.

прочети още

Родителите станаха силно чувствителни към краткосрочното емоционално страдание на децата си и в същото време страхът, че може да им навредят, нарасна болезнено и стана вреден. Вероятно ще възразите...

прочети още

Много хора имат проблеми със стомаха поради стрес. И наистина, точно стресовите ситуации, активирайки парасимпатиковата нервна система, предизвикват промени в лигавицата на стомаха, които се наричат „гастрит“ и...

прочети още

За мнозина изразът „под стрес съм“ е станал своеобразен отличителен знак, повод за гордост. Ние парадираме със своя стрес като доказателство, че сме ангажирани, ефективни и ценни за обществото.

прочети още

Оказва се, че самотата може да бъде по-вредна за здравето ви от цигарите, а принадлежността към общност, която ви подкрепя, може да увеличи продължителността на живота ви. Не вярвате ли?

прочети още

Всеки, който е имал по-продължителна връзка, знае, че дреболии като оставянето на пастата за зъби отворена или сърбането на кафето сутрин могат да ни вкарат в омагьосания кръг на погрешни проекции и негативни заключения.

прочети още

Здравите жени не искат момчета. Те искат мъже. Те се нуждаят от партньор, с когото да се състезават, с когото да влизат в двубой. Ако са силни, те искат някой по-силен. Ако са умни, искат някой по-умен.

прочети още

Всяка среща, всяко преживяване е единствено по рода си съкровище, което никога няма да се повтори по същия начин. И ако го оставим да ни се изплъзне, без да му се насладим, възможността ще е изгубена завинаги. За това разказва стара тибетска легенда…

прочети още

Две жени седят в открито кафене и отпиват горещо кафе. Кара изглежда посърнала. А Лиса e толкова жизнена. Хронологически двете са на една и съща възраст. Но биологически Кара е с десетилетия по-възрастна. Каква е тайната?

прочети още

Те не са супергерои, но са успели да останат на този свят много повече време, отколкото предполага средната продължителност на живота.

прочети още

Глутенът е протеин, а не въглехидрат. Твърдението, че глутенът е въглехидрат, е доста популярно, но напълно погрешно. Не, не е. Това е протеин, който...

прочети още

Само с една приемаща, открита и широкоскроена нагласа можем леко да се отдалечим от мислите и емоциите си, да ги „пуснем“ и да се откачим от миналите преживявания...

прочети още

Как градим живота си? Дали изборите, които правим днес, не определят мястото, на което ще се намираме утре?

прочети още

Един човек живеел в красива къща със спретнат, подреден двор. Имал разкошна цветна градина и няколко ябълкови дървета, за които се грижел с радост. Той бил позитивен и винаги усмихнат...

прочети още

Много от вас вероятно си мислят, че пиенето на сокове всъщност не звучи толкова зле. Една от причините е, че плодовите сокове имат фантастичен вкус, течност...

прочети още

Всеки се бори по някакъв начин с изкушенията и пристрастеностите си, но това не са индивидуални слабости и несъвършенства – те са характерни за всеки ..

прочети още

Когато бях студентка по медицина, се грижех за едно момченце на име Джо, което страдаше от рак в четвърти стадий. Джо никога не беше виждал баща си и посредата на агресивната химиотерапия...

прочети още

В един топъл пролетен ден от небето се изсипал внезапен дъжд. Силен дъжд, който бързо прогонил хората от улиците. Но двама души все още стояли под дъжда...

прочети още

Приятно ми е да ви се представя, аз съм Иван и съм просто един бездомник, който живее на улицата и се храни от подаянията ви. Сам съм. Нямам родители,..

прочети още

Всеки от нас е чувал и разказвал с удивление за невероятен случай, в който някой се е излекувал от рак и после е живял двайсет години в чудесно здраве...

прочети още

Имало някога един цар. Всичко си имал и живеел спокойно и щастливо. Но един ден върху царството му се струпали много беди. Настъпила страшна суша, коя..

прочети още

Артериалната хипертония – високо кръвно налягане – създава много неблагоприятни условия за храненето на клетките. Организмът знае това и всячески...

прочети още

Предлагаме ви няколко мисли от великолепната книга на д-р Джордан Питърсън „12 ПРАВИЛА ЗА ЖИВОТА: ПРОТИВООТРОВА СРЕЩУ ХАОСА“ , която слага пръст в раните...

прочети още

Никой не е роден жесток, с идеята да върши зло. Но заради определени обстоятелства сега той не ме харесва и ме е ударил. Може би моето поведение или отношение, или дори изражението...

прочети още

Веднъж при един мъдрец дошла млада, красива девойка, разстроена и със сълзи на очи. – Не мога повече, Учителю... – проплакала тя. – Много съм разочарована...

прочети още