Чудесата на гръцкия остров Икария

Чудесата на гръцкия остров Икария

8 януари 2023

 

В Гърция има един остров, където хората доживяват до столетна възраст, работят и продължават да се радват на живота. И това не е единственото чудо, случващо се на остров Икария.

 

Вижте една наистина вдъхновяваща история, над която всички си струва да се замислим.

 

През 1943 година, Стаматис Мораитис, гръцки ветеран от войната, заминава за Америка, за да лекува осакатената си от огнестрелна рана ръка. Той се заселва в Порт Джеферсън, където живеят много негови сънародници от родния му остров Икария. Намира си работа и не след дълго се жени за американка от гръцки произход. С нея създават дом и отглеждат своите три деца.

 

През 1976 година Мораитис чува страшната диагноза – рак на белите дробове. Търсейки надежда за изцеление, той посещава не един лекар, но диагнозата е потвърдена от девет различни специалисти. По това време той е около шейсетгодишен, а според най-оптимистичните прогнози лекарите му обещават не повече от девет месеца живот.

 

Първоначално Стаматис обмисля идеята да остане в Америка и да потърси лечение на болестта си в някоя от местните болници, за да бъде близо до вече порасналите си деца. Но в края на краищата решава да не губи последните дни от живота си в безполезно лечение и се завръща в родното си място – на гръцкия остров Икария. Неговото последно желание е да прекара последните месеци от своя живот там, където е неговият корен, и да бъде погребан на родна земя.

 

И така, Стаматис и съпругата му Елпиники, заедно с възрастните си родители заминават за Икария, където се настаняват в малка къща с няколко декара лозе в северната част на острова. Първите дни след пристигането на родна земя той прекарва в леглото, а майка му и съпругата му се грижат за него.

 

След известно време започва да става по малко и започва да посещава службата в местната църква, където някога дядо му е бил свещеник. Постепенно хората разбират за връщането на своя сънародник и стари приятели започват да го посещават почти всяка вечер. Те говорят с часове, връщат се към сладки спомени, като малките им сбирки неизменно включват и бутилка от местното домашно вино. „Поне ще умра щастлив“, мисли си Стаматис.

 

През следващите няколко месеца със Стаматис се случва нещо странно. Той се чувства все по-добре, усеща прилив на нови сили и енергия. И един решава да се залови с изоставената градина в задния двор, почиства я и засажда няколко реда зеленчуци. Той знае, че няма да доживее да опита тези зеленчуци, но се занимава с градината с ентусиазъм и радост, наслаждавайки се на слънцето и на свежия морски въздух.

 

 

 

 

Така минават още шест месеца. А Стаматис не само че е жив, но и се чувства по-добре от всякога. Дните се нижат бавно и спокойно в типичния за острова начин на живот. Той се събужда, когато иска и когато усети, че се е наспал, до обяд работи в градината, а след като хапне нещо, ляга да си подремне. Вечер често посещава местната таверна, за да се види със старите приятели и да поиграят табла.

 

След време не само прибира първата реколта от зеленчуци, но се заема и с лозето. Започва да произвежда и вино, а не след дълго изгражда пристройка към малката къща, за да може да посреща децата си.

 

Минават повече от 35 години от деня, в който Мораитис чува „окончателната“ диагноза. На почти сто години той се чувства по-здрав от всякога и е убеден, че от рака няма и помен. Без химиотерапия, без лекарства и скъпи терапии. Неговото изцеление се оказва единствено… връщането у дома, на остров Икария.

 

Гръцкият остров Икария е една от петте „сини зони“ – регионите, идентифицирани от учените и демографите като местата с най-голям брой случаи на дълголетие. Намира се в източната част на Егейско море, близо до турския бряг. Един от всеки трима жители на този остров е на възраст над 90 години. Ето защо си е заслужил прозвището „островът на дълголетието“. Изглежда тайната на местните е свързана с начина им на живот, който е бил присъщ на предците им от хилядолетия.

 

През 2008 година група учени започва изследване на феномена на дълголетието на остров Икария. Те търсят хора, които са родени между 1900 и 1920 година и все още са живи. Тогава установяват, че един от всеки трима жители на острова е на възраст над 90 години и че до 90 години доживяват два и половина пъти повече хора, отколкото в Европа. И не само това – дълголетниците са здрави и активни до края на дните си, като случаите на старческа деменция са изключително редки.

 

Д-р Илиас Лериадис, един от малкото лекари на остров Икария, разказва за начина на живот на острова:

 

„Хората тук не си лягат рано, но и си поспиват до късно, а следобед задължително си подремват. Никой не носи часовник, но всъщност не им трябва. Ако поканиш някого на обяд, той може да дойде в десет сутринта, но може и да се появи в шест вечерта. Тук никой не се тревожи за времето. Както и за парите.“

 

Заради силните ветрове и липсата на естествени пристанища Икария е сравнително изолиран остров, незасегнат от туризма и западния начин на живот. Може би това е една от причините хората да живеят задружно, със силното усещане за принадлежност към общността. Както повечето островитяни, те разчитат предимно на собствените си сили и един на друг.

 

„Само на 15 километра оттук е остров Самос – продължава разказа си д-р Лериадис, – но там е един съвсем различен свят. Там всичко е много по-развито, има скъпи курорти и къщи за по милион евро. А ние тук не се интересуваме особено от парите. Хората на нашия остров събират пари само за да купят храна и вино за многобройните ни традиционни и религиозни празници. А ако им останат някакви средства, ги дават на бедните. На Икария използваме думата „ние“, а не „аз“.

 

Лериадис разказва и за някои от хранителните навици на местните хора. Те започват деня си с лъжица пчелен мед, като с него лекуват почти всичко – от порязвания до настинка и махмурлук. Освен това хората събират много билки, които растат в района – розмарин, риган, градински чай, мента… и всеки ден си приготвят различни чайове от тях.

 

А един от най-популярните им „коктейли“ е чай от глухарче с лимон. На трапезата им винаги присъстват пресни зеленчуци от собствените им градини, бобови култури и зелени подправки, риба, плътен пълнозърнест хляб, козе мляко и разбира се, изобилие от зехтин. Почти не употребяват рафинирана захар. А денят им завършва с освежителен билков чай и чаша вино.

Но непременно в компания на приятели.

 

По материали на The New York Times

 

 

ПРЕПОРЪЧАНО ПО ТЕМАТА:

 

ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА от д-р Лиса Ранкин, издателство Гнездото

 

 

 

 

ПРЕПОРЪЧАНО ПО ТЕМАТА:

 

ИКИГАЙ: ТАЙНИТЕ НА ЯПОНИЯ ЗА ДЪЛЪГ И ЩАСТЛИВ ЖИВОТ от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес, издателство Гнездото

 

 

 

 


Когато става въпрос за правилно и грешно, повечето от нас не се стремят към морално съвършенство. Ние просто искаме да се почувстваме достатъчно добри – а това сякаш ни дава зелена светлина да правим каквото поискаме.

прочети още

Необузданият страх може не само да ви разболее. Той може да ви накара непрекъснато да търсите медицинска помощ и съответно да получите твърде много и ненужни лекарства и терапии.

прочети още

Необузданото използване на фармакотерапията в цял свят доведе не само до превръщането на лечението в бизнес, който няма нищо общо с понятието „здраве“, но и до развитието на множество усложнения...

прочети още

По принцип няма нищо лошо да изразяваш загриженост за проблемите на планетата. Но не е в реда на нещата да надценяваш собствената си компетентност по тези въпроси, когато дори не можеш да се насилиш да станеш от леглото.

прочети още

Надписът „не съдържа глутен“ е станал толкова привлекателен, че напоследък започнаха да го слагат върху опаковките на продукти, които поначало никога не са съдържали глутен. Безглутенов ориз, безглутенова царевица, даже безглутенова вода.

прочети още

Над седемдесет романа, милиарди продадени книги, милиони хора по целия свят, влюбени в нейните заплетени мистерии, и живот, по-интересен от приключенски филм…

прочети още

Малко са нещата, които можем да си представим, изпушим или инжектираме, предизвикващи по-силно пристрастяване от информационните технологии. Нашите модерни, високотехнологични устройства ни държат в плен и ни карат...

прочети още

Това се случило в една тропическа страна. Младо момиче се омъжило, но много скоро след сватбата отишло при майка си и се оплакало: – Нещо не вървят нещата с моя мъж.

прочети още

Пълната картина на човешкия отговор на стреса се оказва много по-сложна от реакцията "бий се или бягай". Както и самият човек, този отговор на организма е еволюирал, за да се приспособи по-добре към света, в който живеем сега.

прочети още

Кога и къде трябва да спрем? Ако една нищожно малка групичка хора прецени, макар и хипотетично, че едни или други думи съдържат обиден оттенък, какво следва тогава? До безкрайност ли ще продължим да забраняваме думи?

прочети още

Всеки от нас притежава огромна сила. Сила, която може да промени света. Просто трябва да го пожелаем и да вложим сърце и душа. Дали ще служим на Доброто или на Злото, зависи само от нас...

прочети още

Живял някога един тъжен и нещастен цар. Той имал слуга, който бил пълна негова противоположност – винаги бил весел, жизнерадостен и доволен от живота. Всяка сутрин, когато носел закуската в покоите на своя господар...

прочети още

Когато съм се родил, Господ е дал в ръцете на моя ангел хранител златна чаша с две дръжки и му казал: „Дръж здраво тази чаша! Течността в нея е неговият живот и сега е пълна догоре. Когато и последната капка изтече...

прочети още

Родителите станаха силно чувствителни към краткосрочното емоционално страдание на децата си и в същото време страхът, че може да им навредят, нарасна болезнено и стана вреден. Вероятно ще възразите...

прочети още

Много хора имат проблеми със стомаха поради стрес. И наистина, точно стресовите ситуации, активирайки парасимпатиковата нервна система, предизвикват промени в лигавицата на стомаха, които се наричат „гастрит“ и...

прочети още

За мнозина изразът „под стрес съм“ е станал своеобразен отличителен знак, повод за гордост. Ние парадираме със своя стрес като доказателство, че сме ангажирани, ефективни и ценни за обществото.

прочети още

Оказва се, че самотата може да бъде по-вредна за здравето ви от цигарите, а принадлежността към общност, която ви подкрепя, може да увеличи продължителността на живота ви. Не вярвате ли?

прочети още

Всеки, който е имал по-продължителна връзка, знае, че дреболии като оставянето на пастата за зъби отворена или сърбането на кафето сутрин могат да ни вкарат в омагьосания кръг на погрешни проекции и негативни заключения.

прочети още

Здравите жени не искат момчета. Те искат мъже. Те се нуждаят от партньор, с когото да се състезават, с когото да влизат в двубой. Ако са силни, те искат някой по-силен. Ако са умни, искат някой по-умен.

прочети още

Всяка среща, всяко преживяване е единствено по рода си съкровище, което никога няма да се повтори по същия начин. И ако го оставим да ни се изплъзне, без да му се насладим, възможността ще е изгубена завинаги. За това разказва стара тибетска легенда…

прочети още

Две жени седят в открито кафене и отпиват горещо кафе. Кара изглежда посърнала. А Лиса e толкова жизнена. Хронологически двете са на една и съща възраст. Но биологически Кара е с десетилетия по-възрастна. Каква е тайната?

прочети още

Те не са супергерои, но са успели да останат на този свят много повече време, отколкото предполага средната продължителност на живота.

прочети още

Глутенът е протеин, а не въглехидрат. Твърдението, че глутенът е въглехидрат, е доста популярно, но напълно погрешно. Не, не е. Това е протеин, който...

прочети още

Само с една приемаща, открита и широкоскроена нагласа можем леко да се отдалечим от мислите и емоциите си, да ги „пуснем“ и да се откачим от миналите преживявания...

прочети още

Как градим живота си? Дали изборите, които правим днес, не определят мястото, на което ще се намираме утре?

прочети още

Един човек живеел в красива къща със спретнат, подреден двор. Имал разкошна цветна градина и няколко ябълкови дървета, за които се грижел с радост. Той бил позитивен и винаги усмихнат...

прочети още

Много от вас вероятно си мислят, че пиенето на сокове всъщност не звучи толкова зле. Една от причините е, че плодовите сокове имат фантастичен вкус, течност...

прочети още

Всеки се бори по някакъв начин с изкушенията и пристрастеностите си, но това не са индивидуални слабости и несъвършенства – те са характерни за всеки ..

прочети още

Когато бях студентка по медицина, се грижех за едно момченце на име Джо, което страдаше от рак в четвърти стадий. Джо никога не беше виждал баща си и посредата на агресивната химиотерапия...

прочети още

В един топъл пролетен ден от небето се изсипал внезапен дъжд. Силен дъжд, който бързо прогонил хората от улиците. Но двама души все още стояли под дъжда...

прочети още

Приятно ми е да ви се представя, аз съм Иван и съм просто един бездомник, който живее на улицата и се храни от подаянията ви. Сам съм. Нямам родители,..

прочети още

Всеки от нас е чувал и разказвал с удивление за невероятен случай, в който някой се е излекувал от рак и после е живял двайсет години в чудесно здраве...

прочети още

Имало някога един цар. Всичко си имал и живеел спокойно и щастливо. Но един ден върху царството му се струпали много беди. Настъпила страшна суша, коя..

прочети още

Артериалната хипертония – високо кръвно налягане – създава много неблагоприятни условия за храненето на клетките. Организмът знае това и всячески...

прочети още

Предлагаме ви няколко мисли от великолепната книга на д-р Джордан Питърсън „12 ПРАВИЛА ЗА ЖИВОТА: ПРОТИВООТРОВА СРЕЩУ ХАОСА“ , която слага пръст в раните...

прочети още

Никой не е роден жесток, с идеята да върши зло. Но заради определени обстоятелства сега той не ме харесва и ме е ударил. Може би моето поведение или отношение, или дори изражението...

прочети още

Веднъж при един мъдрец дошла млада, красива девойка, разстроена и със сълзи на очи. – Не мога повече, Учителю... – проплакала тя. – Много съм разочарована...

прочети още