10 признака, че имате твърде много стрес хормони

10 признака, че имате твърде много стрес хормони

25 януари 2023

 

"Хората изразходват огромно количество енергия и организират целия си живот така, че да избягат от своите най-големи страхове. Но страхът може да бъде вестителят, който ви събужда и ви съобщава какво точно трябва да излекувате в живота си." д-р Лиса Ранкин

 

Повечето хора сме обзети от страх и той е водещ в живота ни, поемайки кормилото на повечето ни решения. Но най-забавното е, че ние дори не го осъзнаваме.

 

Това отчасти се обяснява с факта, че в нашата култура е прието страхът, както и много други емоции да се маскират. Думата „стрес“ се отнася по-скоро към физическите реакции, отколкото към емоциите, и ние сме по-склонни да признаем, че ни измъчва стресът, а не тревожността, безпокойството и страховете.

 

За мнозина изразът „под стрес съм“ е станал своеобразен отличителен знак, повод за гордост. Ние парадираме със своя стрес като доказателство, че сме ангажирани, ефективни и ценни за обществото.

 

 

В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ ОТКЪС ОТ КНИГАТА "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН

 

 

Но за много от нас понятието „стресиран“ всъщност означава, че много, наистина много се страхуваме.

 

Не само ракът, сърдечните и хроничните заболявания се влияят от емоционалния стрес. Когато е подложено на постоянен стрес, тялото отначало започва да шепне, преди да изкрещи. Стресът често се проявява чрез доста по-безобидни на пръв пог­лед физически симптоми, като болки в гърба, главоболие, напрежение в очите, безсъние, умора, замаяност, проблеми с апетита и стомашно неразположение. Обърнете внимание на симптомите, изброени по-долу.

 

Всички те са потенциални странични ефекти от хронични, повтарящи се реакции на стрес и сигнализират за опасност от възникване на по-сериозни болести.

 

10 ПРИЗНАКА, ЧЕ ИМАТЕ ТВЪРДЕ МНОГО СТРЕС ХОРМОНИ:

 

1. Не спите добре.

 

Обикновено нивата на кортизол през нощта спадат, което позволява на тялото да се отпусне и да се презареди. Но ако съдържанието на този хормон в кръвта ви е твърде високо, може да забележите, че дори през целия ден да сте се чувствали уморени, точно когато стане време за лягане, сякаш се изпълвате с нови сили. А после се въртите цяла нощ и като резултат на следващия ден отново се чувствате уморени. Учените предполагат, че високите нива на адренокортикотропен хормона и кортизола понижават нивата на мелатонин през нощта и по този начин предизвикват безсъние.

 

2. Дори когато спите добре, през деня сте уморени.

 

Не само безсънието причинява постоянна умора. С течение на времето високите нива на кортизол изтощават надбъбречните жлези и това може да доведе до така наречения „синдром на надбъбречната умора“ – състояние, свързано със стреса, което рядко се признава от конвенционалната медицина. Хроничният стрес може да доведе до постоянно усещане за изтощение, дори при достатъчно часове сън.

 

3. Качвате килограми, особено в областта на корема, дори при правилно хранене и редовни физически упражнения.

 

Кортизолът спомага за увеличаване на мастните натрупвания в областта на корема и талията дори когато живеете „правилно“, а също и за повишаване нивото на кръвната захар, подлагайки ви на риск от диабет. След това високото съдържание на глюкоза в кръвта довежда до усилено производство на инсулин, което от своя страна понижава кръвната захар и изведнъж – да, познахте! – се появява неудържимо желание за пастички и еклери. Стимулирането на симпатиковата нервна система може също да подтикне стомаха да отделя хормона грелин, който ви кара да се чувствате гладни. Това води до натрупване на излишни килограми, особено ако сте свикнали да туширате негативните емоции с ядене.

 

 

 

 

4. Податливи сте на простудни заболявания и други инфекции.

 

Кортизолът изважда от строя естествените механизми на тялото за самовъзстановяване, което означава, че имунната система, така перфектно създадена да ви брани от болес­ти и вируси, работи неефективно и вие ставате уязвими за всеки патоген, който срещнете.

 

5. Усещате замаяност без основателни причини.

 

Стресът може да се прояви под формата на инцидентно замайване или дори хроничен световъртеж в повечето случаи като отговор на промените във вегетативната нервна система, предизвиквани от стрес реакциите.39 Промените в някои жизнени показатели, особено по отношение на дишането, могат да доведат до хипервентилация, което влияе на алкално-киселинния баланс в организма и се отразява на реакциите на нервната система за баланс и координация.

 

6. Често имате болки в гърба и/или главоболие.

 

Когато нивата на кортизол се задържат високи дълго време, надбъбречните жлези започват да се изчерпват. Това повишава нивото на пролактин и тялото става по-чувствително на мускулни болки и болки в гърба. Излишъкът от кортизол също така прави мозъка свръхчувствителен към болка, така че и най-малкото раздразнение може да възбуди нервните окончания и да предизвика главоболие.

 

7. Сексуалното ви желание изчезва.

 

Имайте предвид, че кортизолът е чиста „антивиагра“. Когато хормоните на стреса достигнат много високо ниво, пада нивото на половите хормоните, които влияят на либидото. И тогава… знаете какво следва.

 

8. Имате стомашни проблеми.

 

Стомашно-чревният тракт е много чувствителен към хормоните на стреса. Стомашно-чревните проблеми, като гадене, киселини, спазми и диария, обикновено се свързват с по-голямото количество адренокортикотропен хормон, който се отделя по време на стрес реакцията – стомахът започва да работи по-неефективно, което се придружава от коремни болки и спазми. Киселините възникват не само поради повишеното съдържание на стомашна киселина, но и от това, че активирането на симпатиковата нервна система понижава прага на стомашната болка, киселините водят до по-силна болка и се увеличава вероятността от развиване на язва.41 Реакцията на стрес също така ограничава способността на стомаха да се разширява, което от своя страна стимулира контракциите на мускулите на дебелото черво, а това може да доведе до диария и чревни колики.

 

9. Усещате напрегнатост и тревожност.

 

Кортизолът и адреналинът може да доведат до треперене на крайниците, нервен стомах, усещане за паника, дори параноя.

 

10. Постоянно сте в лошо настроение.

 

Високите нива на кортизол потискат производството на серотонин, от което се понижава настроението и изпитвате чувства на тъга. С времето може дори да се развие депресия.

 

Има доказателства за това, че нашите мисли и чувства по отношение на стреса до голяма степен оказват влияние на начина, по който стресът засяга физиологията ни. На ежегодната конференция на ТED здравният психолог д-р Кели Макгонигъл, автор на книгата „Инстинктът на волята“, съобщава, че според едно проучване при хора, преживели множество стресиращи ситуации в предшестващата година, вероятността от настъпване на смърт е с 43% по-висока – но това се отнася само за онези, които са убедени във вредата, която стресът нанася на тяхното здраве.

 

Оказва се, че на практика хората, които въпреки че многократно са били подложени на стрес, не са го смятали за нещо фатално и опасно, са изложени на същия риск от смърт като онези, които рядко изпитват стрес – нещо повече, те са били най-малко застрашени от смърт в сравнение с всички участници в проучването!

 

С други думи, не самите стресови събития ни разболяват и ни карат да се чувстваме нещастни, а отношението ни и историите, които си измисляме за тези събития.

 

Мислите ни се превръщат в негативни убеждения, а те предизвикват непрекъснато повтарящи се реакции на стрес. Така се вкарваме в капана на отчаянието и осезателно намаляваме продължителността на живота си.

 

Така че разболяват ни не самите стресови фактори, а нашите мисли и убеждения. Не бива да се забравя, че те имат могъщ ефект върху тялото. В светлината на тези данни, нека да формулираме страха като нещо, което може да ни пробуди, да ни помогне да израснем и дори да ни послужи като средство за оцеляване. За този особено важен аспект на изцелението от страха ще поговорим в третата част на тази книга.

 

 

откъс от книгата „ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА“ от д-р Лиса Ранкин, автор на бестселъра „ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА“

 

 


 

 


Когато става въпрос за правилно и грешно, повечето от нас не се стремят към морално съвършенство. Ние просто искаме да се почувстваме достатъчно добри – а това сякаш ни дава зелена светлина да правим каквото поискаме.

прочети още

Необузданият страх може не само да ви разболее. Той може да ви накара непрекъснато да търсите медицинска помощ и съответно да получите твърде много и ненужни лекарства и терапии.

прочети още

Необузданото използване на фармакотерапията в цял свят доведе не само до превръщането на лечението в бизнес, който няма нищо общо с понятието „здраве“, но и до развитието на множество усложнения...

прочети още

По принцип няма нищо лошо да изразяваш загриженост за проблемите на планетата. Но не е в реда на нещата да надценяваш собствената си компетентност по тези въпроси, когато дори не можеш да се насилиш да станеш от леглото.

прочети още

Надписът „не съдържа глутен“ е станал толкова привлекателен, че напоследък започнаха да го слагат върху опаковките на продукти, които поначало никога не са съдържали глутен. Безглутенов ориз, безглутенова царевица, даже безглутенова вода.

прочети още

Над седемдесет романа, милиарди продадени книги, милиони хора по целия свят, влюбени в нейните заплетени мистерии, и живот, по-интересен от приключенски филм…

прочети още

Малко са нещата, които можем да си представим, изпушим или инжектираме, предизвикващи по-силно пристрастяване от информационните технологии. Нашите модерни, високотехнологични устройства ни държат в плен и ни карат...

прочети още

Това се случило в една тропическа страна. Младо момиче се омъжило, но много скоро след сватбата отишло при майка си и се оплакало: – Нещо не вървят нещата с моя мъж.

прочети още

Пълната картина на човешкия отговор на стреса се оказва много по-сложна от реакцията "бий се или бягай". Както и самият човек, този отговор на организма е еволюирал, за да се приспособи по-добре към света, в който живеем сега.

прочети още

Кога и къде трябва да спрем? Ако една нищожно малка групичка хора прецени, макар и хипотетично, че едни или други думи съдържат обиден оттенък, какво следва тогава? До безкрайност ли ще продължим да забраняваме думи?

прочети още

Всеки от нас притежава огромна сила. Сила, която може да промени света. Просто трябва да го пожелаем и да вложим сърце и душа. Дали ще служим на Доброто или на Злото, зависи само от нас...

прочети още

Живял някога един тъжен и нещастен цар. Той имал слуга, който бил пълна негова противоположност – винаги бил весел, жизнерадостен и доволен от живота. Всяка сутрин, когато носел закуската в покоите на своя господар...

прочети още

Когато съм се родил, Господ е дал в ръцете на моя ангел хранител златна чаша с две дръжки и му казал: „Дръж здраво тази чаша! Течността в нея е неговият живот и сега е пълна догоре. Когато и последната капка изтече...

прочети още

В Гърция има един остров, където хората доживяват до столетна възраст, работят и продължават да се радват на живота. И това не е единственото чудо, случващо се на остров Икария.

прочети още

Родителите станаха силно чувствителни към краткосрочното емоционално страдание на децата си и в същото време страхът, че може да им навредят, нарасна болезнено и стана вреден. Вероятно ще възразите...

прочети още

Много хора имат проблеми със стомаха поради стрес. И наистина, точно стресовите ситуации, активирайки парасимпатиковата нервна система, предизвикват промени в лигавицата на стомаха, които се наричат „гастрит“ и...

прочети още

Оказва се, че самотата може да бъде по-вредна за здравето ви от цигарите, а принадлежността към общност, която ви подкрепя, може да увеличи продължителността на живота ви. Не вярвате ли?

прочети още

Всеки, който е имал по-продължителна връзка, знае, че дреболии като оставянето на пастата за зъби отворена или сърбането на кафето сутрин могат да ни вкарат в омагьосания кръг на погрешни проекции и негативни заключения.

прочети още

Здравите жени не искат момчета. Те искат мъже. Те се нуждаят от партньор, с когото да се състезават, с когото да влизат в двубой. Ако са силни, те искат някой по-силен. Ако са умни, искат някой по-умен.

прочети още

Всяка среща, всяко преживяване е единствено по рода си съкровище, което никога няма да се повтори по същия начин. И ако го оставим да ни се изплъзне, без да му се насладим, възможността ще е изгубена завинаги. За това разказва стара тибетска легенда…

прочети още

Две жени седят в открито кафене и отпиват горещо кафе. Кара изглежда посърнала. А Лиса e толкова жизнена. Хронологически двете са на една и съща възраст. Но биологически Кара е с десетилетия по-възрастна. Каква е тайната?

прочети още

Те не са супергерои, но са успели да останат на този свят много повече време, отколкото предполага средната продължителност на живота.

прочети още

Глутенът е протеин, а не въглехидрат. Твърдението, че глутенът е въглехидрат, е доста популярно, но напълно погрешно. Не, не е. Това е протеин, който...

прочети още

Само с една приемаща, открита и широкоскроена нагласа можем леко да се отдалечим от мислите и емоциите си, да ги „пуснем“ и да се откачим от миналите преживявания...

прочети още

Как градим живота си? Дали изборите, които правим днес, не определят мястото, на което ще се намираме утре?

прочети още

Един човек живеел в красива къща със спретнат, подреден двор. Имал разкошна цветна градина и няколко ябълкови дървета, за които се грижел с радост. Той бил позитивен и винаги усмихнат...

прочети още

Много от вас вероятно си мислят, че пиенето на сокове всъщност не звучи толкова зле. Една от причините е, че плодовите сокове имат фантастичен вкус, течност...

прочети още

Всеки се бори по някакъв начин с изкушенията и пристрастеностите си, но това не са индивидуални слабости и несъвършенства – те са характерни за всеки ..

прочети още

Когато бях студентка по медицина, се грижех за едно момченце на име Джо, което страдаше от рак в четвърти стадий. Джо никога не беше виждал баща си и посредата на агресивната химиотерапия...

прочети още

В един топъл пролетен ден от небето се изсипал внезапен дъжд. Силен дъжд, който бързо прогонил хората от улиците. Но двама души все още стояли под дъжда...

прочети още

Приятно ми е да ви се представя, аз съм Иван и съм просто един бездомник, който живее на улицата и се храни от подаянията ви. Сам съм. Нямам родители,..

прочети още

Всеки от нас е чувал и разказвал с удивление за невероятен случай, в който някой се е излекувал от рак и после е живял двайсет години в чудесно здраве...

прочети още

Имало някога един цар. Всичко си имал и живеел спокойно и щастливо. Но един ден върху царството му се струпали много беди. Настъпила страшна суша, коя..

прочети още

Артериалната хипертония – високо кръвно налягане – създава много неблагоприятни условия за храненето на клетките. Организмът знае това и всячески...

прочети още

Предлагаме ви няколко мисли от великолепната книга на д-р Джордан Питърсън „12 ПРАВИЛА ЗА ЖИВОТА: ПРОТИВООТРОВА СРЕЩУ ХАОСА“ , която слага пръст в раните...

прочети още

Никой не е роден жесток, с идеята да върши зло. Но заради определени обстоятелства сега той не ме харесва и ме е ударил. Може би моето поведение или отношение, или дори изражението...

прочети още

Веднъж при един мъдрец дошла млада, красива девойка, разстроена и със сълзи на очи. – Не мога повече, Учителю... – проплакала тя. – Много съм разочарована...

прочети още